Üzülerek belirteyim ki başımızın çok ağrıdığı da önümüzdeki günlerde daha da çok ağrıyacağı da anlaşılıyor ve bunu gösteren ciddi işaretler var.
Bilindiği gibi baş ağrısı genelde ve öncelikle nöroloji/beyin sağlığı uzmanlık alanını ilgilendiren bir konu. Dahiliye uzmanlarını da çözüm ortağı olarak (hipertansiyon, hipoglisemi) gerekli kılabiliyor. Ama anlaşılan o ki son yıllarda ruh sağlığı uzmanlarına çok daha fazla iş düşecek. Zira yaşam tarzımız bu baş edilmez hızla ve yeni yanlışlarla kirlendikçe başımız her geçen gün biraz daha fazla ağrıyacak. Yiyip içtiklerimizden kullandığımız yeni nesil teknolojik cihazlara, hayatın hızındaki baş edilmez artıştan uykularımızı paramparça eden yeni yanlışlara kadar pek çok sabotajcı başımızı daha da ağrıtacak: Cep telefonları, 24 saat aralıksız devam eden televizyon programları, internetin zorladığı sosyal medya turları, neredeyse sokaklarda bile peşimizi bırakmayan dijital ortam, radyo frekans dalgaları ilk akla gelenler. Bitmedi! Çoğunun içinde ne olduğunu bilmediğimiz çöp gıdalar, fast food hazır yiyecekler, özellikle monosodyum glutamattan zengin besinler de bu listeye dahildir. Dahası var! Hepimizin ruhuna adeta bir karabasan gibi çöken savaş naraları, ekonomik sorunlar, deprem kaygıları, her gün bir yenisi ile sarsıldığımız doğal felaketler de başımızı fena halde ağrıtıyor. Kısacası baş ağrısı artık baş ağrısı olmaktan çoktan çıkmış, sosyal bir sağlık patlaması haline gelmiştir. Başka alanlara evrilmiş, hızla koşan dev bir soruna dönüşmüştür. Eskiden baş ağrısı denilince aklımıza gelen “sinüzit, hipertansiyon, hipoglisemi” vb. sorunlar şimdilerde ikinci, üçüncü plana düşmüş, mesele tip ve yüz değiştirmiş, “GERİLİM BAŞ AĞRILARI” ön plana çıkmıştır.
DİKKAT
GERİLDİKÇE AĞRIYORUZ
Uzmanlara göre, baş ağrısı şikâyetiyle doktora baş vuran hastaların en fazla yüzde 5’ine “sinüzit, beyin kanaması, beyin damar tıkanıklığı, kafatası ve beyin tümörleri, beyin ve yüz bölgesinde oluşan enfeksiyonlar” ile ilgili teşhisler konuyor. Aynı uzmanlara göre baş ağrılarının en yaygın nedeni olarak ise şimdilerde “gerilim tipi baş ağrıları” kendini gösteriyor, “migren ağrıları” da bu tür ağrıların bir çeşidi olarak kabul ediliyor. Aslında migren teşhisinin de çoğu zaman yerli yerine oturmamış adeta ortalama bir tahmin tanısı olduğunu bilmemizde de yarar var. Çünkü çoğu hastaya migrenin tipik özellikleri söz konusu olmadan da migren tanısı konabiliyor. Gerilim tipi baş ağrılarına gelince...