Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Belleği destekleyen 10 mühim tavsiye

Öncelikle şu çok önemli nokta aklınızdan hiç çıkmasın: Beynimizin hoşuna giden, ona güç, kuvvet veren bazı özel besin unsurları olsa da onu güçlendirmenin yolu yalnızca yiyip...

15 Ekim 2015 | 1.391 okunma

Öncelikle şu çok önemli nokta aklınızdan hiç çıkmasın: Beynimizin hoşuna giden, ona güç, kuvvet veren bazı özel besin unsurları olsa da onu güçlendirmenin yolu yalnızca yiyip içmekten geçmez. Konunun farklı pek çok boyutu var.

Sağlığın diğer alanları gibi güçlü bir bellek için de azıcık gayret lazım. Ayrıca şu da mühim: Belleğimizin gücünü belirleyen beynimiz ve nihayetinde o da vücudumuzun bir parçası, vücut ne kadar güçlüyse o kadar güçlü ve sağlamdır. Diyeceğim şu: Bedeninizi güçlü, kuvvetli kılmadan, sağlık için olmazsa olmaz önerileri yerine getirmeden sağlam bir belleğe sahip olmak pek mümkün görünmüyor. İsterseniz biraz daha detaya girip önerilerimizi açık ve net hale getirelim. Buyurun...
NE YAPMALISINIZ?
1- Hareket edin. Aktif bir hayat sürmek ve düzenli egzersiz yapmak belleğin en etkili ama değeri en az bilinen dostlarından biridir.
Sadece bedensel değil, duygusal ve zihinsel egzersizleri de bu gruba dahil edin ama daha çok hareket etmek (özellikle düzenli olarak yürümek) sağlıklı bir bellek için çok ama çok mühim bir ayrıntıdır. (Açık havada yapılan yürüyüşlerin daha etkili olduğunu not düşelim.)
Zihinsel egzersizler de etkili birer bellek geliştirici ve destekleyicidir. Bulmaca çözmek, ezberlemek, yeni şeyler öğrenmeye gayret etmek bu tür egzersizler arasında yer alır.
Ayrıca duygusal egzersizlerin de belleğe olumlu faydalar yapabileceğini biliyoruz. Sıradan düz, tekdüze ve heyecansız bir hayat tıpkı hareketsiz hayatlar gibi belleği paslandırıp sıradanlaştırıyor.
Gülmek, eğlenmek, hatta gerektiğinde üzülüp ağlamak bile belleğe olumlu etkiler yapabiliyor.

2- Uykunuza dikkat edin. Uykusuzluk ve kaliteli uykudan mahrumiyet, bilinen en güçlü bellek düşmanlarıdır. Gece mışıl mışıl uyuyup bilişsel devrelerini tümüyle kapatarak derin uykuya geçemeyen bir beyin, ertesi gün bellek fonksiyonlarında asla başarılı olmaz, olamaz. O beyin daha kolay unutur, daha kolay bozulur ve daha kolay bunar!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 617 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 741 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma