Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Belleğimizi nasıl güçlendirebiliriz

Zinde bir bellek için ilk 10 emir 1- Sağlığınızı dikkatle izleyin. Özellikle damar sağlığınızı tehdit eden her sorunu ciddiye alıp kontrol altında tutun. Hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği ve kan...

07 Temmuz 2017 | 1.424 okunma

Zinde bir bellek için ilk 10 emir

1- Sağlığınızı dikkatle izleyin. Özellikle damar sağlığınızı tehdit eden her sorunu ciddiye alıp kontrol altında tutun. Hipertansiyon, kan şekeri yüksekliği ve kan yağları dengesizliği gibi sorunlarınız varsa mutlaka ama mutlaka bir doktordan yardım isteyin. B12, folik asit, omega-3 ve D vitamini seviyelerinizi dikkatle izleyin.
2- İyi bir gece uykusunu garantileyin. İyi bir uyku belleğin en büyük güvencesidir. Her gece ama her gece iyi bir uyku uyumaya özen gösterin. Uykusunun süresi de, kalitesi de yeterli olsun.
3- Stresinizi akıllıca yönetin. Stres en mühim bellek zararlılarından biridir. Dikkati dağıtır, hatırlamayı engeller, bilgilerin kaydedilmesini zorlaştırır. Ayrıca aşırı kortizon üretimine yol açarak beynin bellek için hayati önem taşıyan bölgelerinde hasar oluşturur.
4- Egzersizden vazgeçmeyin. Attığınız her adımın, kat ettiğiniz her kilometrenin nöronlarınız arasında yeni üretim hatları oluşturduğunu bilin. Düzenli yürümek stresi ve depresyonu kontrol altında tutarak da belleğe destek oluyor.
5- İlaçlarınızı kontrol edin. Reçeteli, reçetesiz olmaları fark etmiyor, doğal ya da kimyasal olmaları hiç önemli değil, kullandığınız ilaçların çoğu zihinsel fonksiyonlarınız üzerinde bir şekilde etkili.
Özellikle alerji hapları, stres gidericiler/ruhsal gevşeticiler, mide asidini hafifletenler, uyku ilaçları ve antidepresanlar bellekte hasar oluşturabilen ilaçlar.
Tabii ki antidepresan meselesinin farklı bir anlamı var, çünkü depresyona bağlı bir bellek bozukluğunu bazen antidepresan kullanmadan tedavi etmek mümkün olamayabiliyor.
6- Öğrenmeyi ertelemeyin.
Siz yeni şeyler öğrendikçe beyninize yeni bilgiler, yeni beceriler, yeni uyarılar pompaladıkça beyin hücreleriniz arasındaki otoyol ağı daha da gelişip büyüyecektir. Yani kaslarınız için geçerli olan o meşhur kural beyniniz için de aynen geçerlidir. Kullan ya da kaybet.
7- Depresyona yüz
vermeyin. Gözden kaçmış hafif bir depresyon bile konsantrasyonunuzu bozarak, kayıt sistemlerinizi altüst ederek ya da başka bir şekilde belleğinizin canına okuyabilir. Depresyon belleğin en sinsi düşmanlarından biridir, dikkatli olun.
8- Pasif biri olmayın. Durmayın, oturmayın. Bedensel ve ruhsal olarak ne kadar aktifseniz belleğiniz de o kadar aktiftir. Zihinsel faaliyetlerinizi sürdürün. Okuyun, yazın, problem çözün, yeni şeyler öğrenin, kayıtlar tutun, ezberleyin, farkındalıklar geliştirin.
9- Huzura odaklanın. Bana sorarsanız en güçlü bellek haplarının ilk sırasında huzur vardır. Sabah, öğlen ve akşam yutacağınız huzur hapları belleğinizin en sadık dostlarıdır.
10- Alkolü dikkatli kullanın. Beyin ve sinir sistemi için toksik olduğu iyi bilinen kimyasalların en başında alkol var. Zaten bu nedenle en önemli “nörotoksin”lerden biri olarak kabul ediliyor.

Geçmişi geçmişte bırakın

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel farklı, etkili ve mühim bir siyaset insanı, güçlü bir liderdi. Politik yaşamı ve kişiliğini değerlendiremem, zira anladığım bir konu değil. Ama size onun mükemmel bir HAYAT BİLGİSİ hocası olduğunu kesinlikle garanti ederim.
Harika “İYİ HAYAT” yaklaşımları vardı. Köyden gelen farklı bir “modern”, iyi bir “kültür insanı”, mükemmel bir “iyi yaşam ustası”ydı.
Onunla uzun yıllar paylaşma şansı bulduğum kahvaltı sofralarında aldığım kısa notları iki büyük defterde tutuyorum ve her biri ayrı bir HAYAT DERSİ sayılabilecek kadar mühim saydığım o notları yakın bir gelecekte yayınlamayı umuyorum.
O notlardan birinin başlığını bugünkü yazımın konusu yaptım. Kısa açıklaması için yandaki kutuya buyurun...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 616 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 723 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma