Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Çocuk büyütüyorsanız bunlara dikkat edin

Çocuk büyütmek sadece sevgi ve ilgi değil, bilgi de ister. Onların özellikle ne yiyip içtikleri önemlidir, ciddi dikkat gerektirir. Büyüme çağında bir çocuğunuz varsa, öncelikle şu üç maddenin...

09 Ağustos 2018 | 803 okunma

Çocuk büyütmek sadece sevgi ve ilgi değil, bilgi de ister. Onların özellikle ne yiyip içtikleri önemlidir, ciddi dikkat gerektirir. Büyüme çağında bir çocuğunuz varsa, öncelikle şu üç maddenin eksikliği konusunda dikkatli olmanızı öneririm: Demir, Omega-3 ve D vitamini. Peki bu üçlü için nasıl bir yol, yöntem, strateji izlemelisiniz? Onları nasıl ve nelerle beslenmelisiniz? Buyurun...

VARAN 1
Demirsiz olmaz

Araştırmalara göre neredeyse beş çocuktan biri demir eksikliğinden muzdarip. Çocukların büyümesini, hatta beyin gelişimlerini olumsuz etkileyen bu sorun, kansızlığa da neden olabiliyor.
Bu yüzden onların demirden zengin yiyecekler tüketmesine özen gösterin.
Kırmızı et, demir açısından son derece önemli bir kaynaktır. Etli sebze yemekleri, pekmez, yumurta, yoğurt, ceviz, fındık, kuru meyveler de demir açısından zengin bir diyette yer alması gereken besinlerdir.

VARAN 2
D vitamini şart 
Bu vitaminin noksanlığı oldukça yaygın bir problemdir. Büyüme ve gelişme için elzem olan D vitamini, sadece kas ve kemikleri değil, bağışıklık sistemi, kemik iliği ve gözleri de destekler. Eksikliği durumunda çocuklar daha sık ve kolay hastalanır, gelişmeleri yavaşlar ve bazı hastalıklara yakalanma riskleri artar. 
Çocuklarınıza D vitamini kazandırmak için güneşten daha sık istifade etmelerini sağlamalı ve beslenme planlarına D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ürünleri, kahvaltı gevreği ve yoğurt eklemelisiniz.
Gerekirse, D vitamini seviyelerini ölçtürerek D vitamini damlalarından da faydalanabilirsiniz. Tabii ki bunun uzman kontrolünde yapılması gerekiyor.

VARAN3
Omega-3 desteği vazgeçilmez
Geçtiğimiz 10 yıl içinde bu değerli yağ asitlerinin çocuk beslenmesindeki önemi çok daha net olarak anlaşıldı. Omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) bedende üretilemiyor. Bu yüzden dışarıdan alınmaları gerekiyor. Araştırmalar, bebeklerin daha anne karnındayken bile bu hayati yağ asitlerine ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. 

Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle beyin ve gözlerin gelişimi, sinir sisteminin olgunlaşması ve pıhtılaşma sisteminin dengeli çalışması için son derece önemli olduğunu unutmayın. Yapabileceğiniz en doğru şey çocuklarınıza balık yeme alışkanlığı kazandırmak, yağlı balıkları sevdirmektir.
Dilerseniz, Omega-3 desteklerinden de faydalanabilirsiniz. Bu destekleri çocuklar, anne adayları ve emziren anneler de kullanabilir.
Bu besin takviyelerinin güvenli, ağır metallerle kirlenmemiş kaliteli ürünler olmasına özen gösterin.
Diyetlerine Omega-3 ile zenginleştirilmiş yoğurt, yumurta ve süt eklemeniz de mümkün.

KARAR SİZİN
Manava mı yoksa doktora mı gitmek istersiniz
Kaç yaşında olursanız olun, nasıl bir yaşam istediğinize karar vermelisiniz. Gelecekte sık sık doktora gitmek, her gün bir avuç hap yutmak mı istersiniz ya da bugünden başlayarak manava, pazara mı gitmeyi tercih edersiniz?
Ben diyorum ki, ileride tansiyon, kalp ve varis ilacı alacağınıza, bir sürü sağlık sorunuyla boğuşacağınıza manava gidin ve turp, lahana, kızılcık alın.
Peki, bitkilerin mucizesinin sırrını öğrenmek ister misiniz? Bitkiler doğada büyürken, gelişirken hastalandıklarında doktora gidemez.
Mantarlardan, böceklerden, güneşten gelen zararlı ışınlardan ve daha pek çok dış etkenden kendilerini korumak zorundadırlar. Bu yüzden de, kendi koruma kalkanları, kendi ilaçları vardır.
Yaratılıştan sahip oldukları ve sebzelere, meyvelere renklerini veren bazı maddeler onları hastalıklardan korur. Biz de bu maddelerden ne kadar çok faydalanırsak o kadar sağlıklı oluruz.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 578 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma