Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

D vitamini yağlandırır mı

Güneşe maruz kalınan süre, mevsim, coğrafi bölge, yaş, cilt rengi D vitamini üretimini etkiler. Ağız yolundan damla, kapsül veya ampul şeklinde kullanılan D vitamini ne iştah açar ne de kilo aldırır.Yağda...

04 Ağustos 2015 | 430 okunma

Güneşe maruz kalınan süre, mevsim, coğrafi bölge, yaş, cilt rengi D vitamini üretimini etkiler. Ağız yolundan damla, kapsül veya ampul şeklinde kullanılan D vitamini ne iştah açar ne de kilo aldırır.
Yağda eriyen ve depolanma özelliği olan D vitamininin kemikler üzerindeki etkisi tartışılmaz. Kalsiyum ve fosfor emilimini kontrol eden, osteoporoz ve kırık riskini azaltan D vitaminidir.
Araştırmalar, D vitamininin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını, damarlarımızın esnekliğini koruduğunu ortaya koydu.
Uzmanlara göre yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kilo fazlalığı, trigliserid yüksekliği, otoimmün hastalıklar, bazı kanser türleri, enfeksiyonlar ve depresyon da D vitamini eksikliğinde daha kolay gelişiyor.
Güneşten gelen UVB ışınları, ciltte D vitamini yapımını başlatır. Güneşe maruz kalınan süre, mevsim, coğrafi bölge, yaş, cilt rengi D vitamini üretimini etkiler.
UVB'den korunmak için krem sürerken, güneş gözlüğü kullanırken, kışın üşümemek için sıkıca giyinirken daha az ışın aldığımızı ve daha az D vitamini ürettiğimizi fark etmeyiz.
Ayrıca, kistik fibrozis, inflamatuvar barsak hastalıkları, bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarında yeterli D vitamini emilimi olmaz.
Gıdalarımızdan süt ve süt ürünleri, tahıllar, ekmek, balık çeşitleri (özellikle yağlı balıklar, örneğin somon, ton), yumurta sarısı iyi birer D vitamini kaynağıdır.
Ancak, D vitamininin yaklaşık yüzde 80'i ciltte sentezlendiği için beslenme yeterli bir kaynak değildir. Eksikliğinde mutlaka dışarıdan desteklenmelidir.
Ağız yolundan damla, kapsül veya ampul şeklinde kullanılan D vitamini ne iştah açar ne de kilo aldırır.
Domates suyu mu vişne suyu mu?
Renkli sebze ve meyvelere yönelmeniz konusunda sık sık uyarıda bulunuyoruz.
Yaz sıcaklarında serinlemek için bol bol su içmenizi de söylüyoruz.
Ama arada sırada suya göre daha lezzetli içecekler de arıyorsunuzdur. Haklısınız. Vişne suyu, hele evde yapılanı, limonata gibi çok sevilen soğuk içeceklerdendir.
Ekşi olması nedeniyle şeker içeriğinin çok düşük olduğu varsayılarak bardak bardak içilen vişne suyunun bir bardağı (200 gram) 115 kaloridir. Eğer tadını artırmak için şeker eklenmediyse...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 617 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 741 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma