Ara verin
Bende konsantrasyon problemi yok diyen birinin bile konsantrasyonda üst sınırı 90 dakikayı asla geçmiyor. Yani konsantrasyon şampiyonlarının bile her 90 dakikada bir en az 15 dakikalık molalar vermeleri gerekiyor. Daha kolayı ve etkilisi ise şu: İşi uzatmadan konsantrasyon gücünü devam ettirmek için o sürece ani aralar vermek gerekiyor. Böyle yapıldığında birkaç milisaniyelik “bırakmalar” bile yeterli olabiliyor. Mesela okuduğunuz veya yaptığınız şeye ara verip pencereden dışarıya birkaç saniye bakın. Bu bile yeterli.
Eğlenceli hale getirin
Konsantrasyonu güçlendirmenin bir yolu da aşırı ciddiyetten uzaklaşıp yapılan işe, yürütülen sürece birazcık eğlence katmak. Zaten bu nedenle de işyerlerinde daha keyifli, neşeli, eğlendirici, hatta şakacı ortamları teşvik eden kurumlar var. Mesela Google bunlardan biri ve işyerinde eğlence kültürü yaratma konusunda son derece usta bir yapılanma.
Karmaşa yaratın
Daha çok konsantre olmanın bir yolu da daha çok karmaşa yaratmak. “Olur, mu hocam” demeyin, olur! Aslında siz de haklısınız, iyi bir konsantrasyon için dikkati dağıtacak ögeleri sınırlamak doğru bir yaklaşım. Ne var ki bunun da bir sınırı olmalı.
Uzmanlar dağınık ve karmaşık ortamlarda çalışmanın, sessiz, düzenli ve tertipli mekanlarda çalışmadan daha fazla konsantrasyon gücü sağladığını göstermiş. Şaşırtıcı ama denemeye değer.
Çıkıp biraz dolaşın
Konsantrasyon sorununu çözümlerken “bırakıp ara vermeler” de yeterli olmayabilir. Çıkıp biraz dolaşmak, bu mümkün olmasa bile sandalyenizden kalkıp odanızda küçük bazı fiziksel egzersizler yapmak işte bu durumlarda müthiş işe yarayabiliyor. Kısa süreli de olsa fiziksel egzersizlerin odaklanmayı güçlendirdiği ise kesin.