Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Demir hapları şişmanlatır mı?

Demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz. İşte detaylar... Demir yetmezliği ve sonucunda oluşan kansızlık özellikle kadınları ilgilendiren yaygın ve...

28 Eylül 2018 | 2.508 okunma

Demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz. İşte detaylar...

Demir yetmezliği ve sonucunda oluşan kansızlık özellikle kadınları ilgilendiren yaygın ve önemli bir sağlık sorunu.
Bu nedenle demir içeren haplarla tedavi söz konusu olduğunda kilo alma kaygısı, konuya zaten duyarlı olan kadınları daha çok etkiliyor. 
Oysa demir hapları ne şişmanlatır, ne de zayıflatır. Bilinenin aksine iştah açmaz, kilo yapmaz.
Tedavi öncesinde ağır demir yetmezliği nedeniyle iştahtan kesilmiş, hastalanmış, kilo vermiş kişiler, ilaç tedavisi sonrası sağlıkları yerine geldikten sonra eski kilosuna dönebilir.
Yani sadece kaybedilen geri alınmış olur. Demir eksikliği, halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, hızlı ve düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, saçlarda matlaşma, kırılma ve dökülme, tırnaklarda çukurlaşma, soyulma, solgunluk, el ve ayak üşümesi gibi sorunlara yol açar.
Aşırı eksiklik yüzünden depresyon benzeri yakınmalarla psikiyatrik tedavi görenler bile olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

BİR SORU

Tavuk eti mi, hindi eti mi?

Bazı kurallara uyduğunuzda tavuktan da hindiden de faydalanabilirsiniz:
1- Tavuğun da, hindinin de kümese takılıp sentetik yemlerle beslenenini değil, özgür yaşayıp serbest dolaşanını, doğal beslenenini yiyin.
2- Hindiyi de, tavuğu da kemikleriyle birlikte –ister bütün, ister parçalar halinde- tencerede kısık ateşte uzun süre pişirerek yiyin. Böyle yaptığınızda sadece etteki proteini değil, kemik ve destek dokusundaki glikozaminoglikanları ve kolajeni de kazanmış olursunuz.
Hangisi sorusuna gelince... Bence hindi, göğüs farkıyla tavuğun önüne geçer. Hindi etinin hayvansal protein içeriği tavuktan biraz daha fazladır. Yağ ve kolesterol oranı ise daha azdır. Ayrıca demir, B grubu vitaminler (özellikle niasin ve B12) ve triptofan aminoasidi bakımından da hindi eti daha zengindir.
Niasin (B3) sinir sistemi işlevleri ve kan kolesterol dengesi için çok önemli bir bileşen. B12 ise kansızlığı önleme ve beyni beslemede rakipsiz ve vazgeçilmez bir vitamin.
Demirin ne kadar vazgeçilmez bir mineral olduğunu ise biliyoruz. 100 gram kırmızı ette 2.8, hindi etinde 1.4, tavuk etinde ise 0.9 mg demir var. Hindideki triptofan ise “mutluluk hormonu” serotoninin üretiminde kullanılan bir aminoasit.

ÖNEMLİ

Gençlik kaynağı glutatyonu nasıl artıralım?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 585 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma