Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Depresyon mu hipotiroidi mi

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Depresyon mu hipotiroidi mi' başlıklı yazısını kaleme aldı.

07 Aralık 2023 | 778 okunma

Depresyon her geçen gün biraz daha yaygınlaşan ve daha çok insanımızın canını yakan sinsi, önemli bir sağlık problemi.

Hayatın tadını, tuzunu kaçıran, ruh kadar bedeni de yoran, baş ağrıtan, uykusuz ve keyifsiz bırakan, can sıkıcı ve mühim bir sorun. En az depresyon kadar son zamanlarda sıklığı artan, gizli, sinsi ve yavaş gelişen belirtileriyle depresyonla da karıştırılan önemli bir diğer sağlık problemi ise “hipotiroidi”. Diğer taraftan sinsi/gizli hipotiroidisi olan bir hastada, depresyon sorunu daha sık ve kolay ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen uzun süre hastalığın ilk işaretlerinden biri sadece depresyon bile olabiliyor. Bu nedenle depresyon benzeri şikâyeti olan herkesin özellikle “kabızlık, kilo alma, cilt kuruması, saç tırnak sorunları” gibi problemleri de mevcutsa tiroit bezinin normal çalışıp çalışmadığının da araştırılması gerekiyor. Kısacası “Depresyon mu, hipotiroidi mi?” sorusu, mühim bir sorudur.

BİR NOT KADIN VE YAŞLILARDA HİPOTİROİDİYE DİKKAT!

İstatiksel verilere bakılırsa erişkin nüfusun neredeyse yüzde 10’unda “gizli bir hipotiroidi problemi” var. Özellikle 60 yaşlar ve sonrasını yaşayan kadınlarda gizli hipotiroidi daha da yaygın. BU NEDENLE: Eğer depresyon benzeri şikâyetleriniz varsa, eğer doktorunuz size depresyon tanısı koymuşsa gizli bir hipotiroidi ihtimalini atlamamak için basit ve ucuz bir kan testi olan “hs-TSH testi”ni de yaptırmayı unutmayın. Zira bu basit ve ucuz test depresyon ve hipotiroidi ayrımını yapmak için yeterli oluyor. Uzun lafın kısası depresyonun akla geldiği her durumda gözden kaçmış gizli ve sinsi hipotiroidi ihtimali de mutlaka düşünülmeli ve kesinlikle ekarte edilmeli.

KÖTÜ HABER TİROİD TEMBELLİĞİ HIZLI YAŞLANDIRIYOR

Eğer tiroid beziniz yeteri kadar tiroid hormonu üretemiyorsa, basitçe “T4 ve T3” olarak tanımlanan tiroid hormonlarını bedeninize yeteri kadar pompalayamıyorsa ruhunuz da bedeniniz de kalbiniz, saçınız, cildiniz, belleğiniz de daha hızlı ve kötü yaşlanır. Özellikle 50’li yaşlar sonrasında kendinizi eskiye oranla daha dalgın, yorgun, unutkan, isteksiz, keyifsiz, uykulu, ağrılı ve mutsuz hissediyorsanız bu belirtilerin altında yatan gerçek nedenin gizli bir “sinsi hipotiroidi” olabileceğini lütfen hatırlayın. Ve hemen ertesi gün bir laboratuvara gidip bir “TSH testi” yaptırın. Eğer TSH değeriniz 3.5 ve üzerindeyse muhtemel bir tiroid tembelliğinin sizde de olabileceğini unutmayın. Özellikle laboratuvar raporunuzdaki rakam 4.5’ten büyükse bir iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanından yardım almaya bakın.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 554 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 717 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma