Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Doğru beslenme neden çok önemli

Beslenme meselesi sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi. O nedenle sağlıklı beslenmeyi öğrenme konusunda durmak yok, yola devam! Beslenmenin sağlığımızın en önemli belirleyicisi...

18 Ocak 2018 | 716 okunma

Beslenme meselesi sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi. O nedenle sağlıklı beslenmeyi öğrenme konusunda durmak yok, yola devam!

Beslenmenin sağlığımızın en önemli belirleyicisi olduğu kesin. Bu özellikle “hayat maçı”nın ilk 50 yılında yani ilk yarısında böyle. İkinci yarıda ise aktivite ve aktif yaşam bir tık öne geçiyor.
Ama yine de yaşımız ne olursa olsun doğru beslenmenin bizi hastalıklardan koruyabileceği tartışılmaz.
Ayrıca şu da kesin: Bazı besinler bizi hasta da edebiliyor. Zaten bu nedenle sağlığını düşünen herkesin hangi gıdaları daha sık, hangilerini daha seyrek yiyip içeceğini öğrenmesi gerekiyor.
Öğrenilmesi gereken bir başka ayrıntı daha var:
Doğru beslenmenin sihirli ve herkese uygun bir formülü yok. Birine iyi gelen bir besin diğerinde alerji, birine şifa veren bir yiyecek veya içecek diğerinde hastalık nedeni olabiliyor.
Özeti şu:
Çocuk-genç, orta yaşlı veya yaşlı olmanız fark etmiyor, beslenme meselesi bugün de sağlığımızın “1 numaralı” karar vericisi olmaya devam ediyor.
Bu nedenle sağlıklı ve güzel beslenmeyi öğrenme konusunda “durmak yok, yola devam” kararını ısrarla sürdürmek lazım.

Et ve balık tüketimi azaltıyor

Et fiyatlarının pahalı olduğu, halkın büyük bir bölümünün yeteri kadar kırmızı et tüketemediği kesin. Pahalılık sorunu sadece kırmızı et için söz konusu değil, balıkta da aynı problem var. Bu yıl balık fiyatları da çok yüksek.
Oysa sağlıklı bir toplum için protein kaynakları olarak et ve balık çok önemli. Kaynakları dengelerken de balığı en az kırmızı et kadar öncelemek mühim bir ayrıntı.
Yıllık kişi başına balık tüketiminin Japonya’da 80, Avrupa ülkelerinde 25-30, bizde ise en fazla 10 kilo olduğunu öğrenince en az sizin kadar ben de şaşırdım.
Kırmızı et tüketiminin azalması belki bir açıdan önemli ama balık tüketiminin azalması da en az onun kadar mühim bir konu.

Mitokondriler için kısa bir sağlık reçetesi

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 602 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 722 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma