Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Fazla protein ömrümüzü kısaltır mı

Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi. İşte detaylar... Bu ara tam bir “protein...

12 Eylül 2018 | 964 okunma

Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi. İşte detaylar...

Bu ara tam bir “protein fırtınası” var. Proteinden zengin beslenmek pek moda. Özellikle kilo sorunu olanlar protein zengini besinlere yükleniyorlar. Peki doğru mu?
Yanıt şu: Pek çok araştırma son yılların beslenme trendi “protein yükleme”lerinin ömür süresini kısaltabileceğini gösteriyor. Bu uyarılara bir yenisi daha eklendi.
ABD’de yapılan güvenli bir çalışma günlük enerji ihtiyacının yüzde 50-55’ini karbonhidratlardan kazananların, “daha az karbonhidrat daha fazla protein” tüketenlerden çok daha uzun ömürlü olduklarını gösterdi. Bu kişilerin, enerjilerinin yüzde 30 ve daha azını karbonhidratlardan alanlardan 4 yıl daha fazla yaşadıkları görüldü. Kısacası “hayvansal yağ ve protein” yüklü beslenmenin “out” , “bitkisel protein ve zeytinyağı” ağırlıklı beslenmenin “in” olduğunu gösteren bulgulara her gün bir yenisi ekleniyor. Netice olarak yaşlandıkça bitkisel protein kaynaklarına (bakliyat, kuruyemiş) yönelip, hayvansal proteinleri (kırmızı et, tavuk, süt ürünleri) sınırlamak gerekiyor.
“Düşük karbonhidrat” konusunda ısrarcı olanlara da un ve şeker yüklü olan tahıl ve meyve yerine bitkisel yağ ve bitkisel protein zengini gıdalar (bakliyat, kuruyemiş, zeytinyağı) öneriliyor.

Yumurta akının marifeti çok!

Yumurta akı proteininin bazı ayrıcalıkları var. Her şeyden önce tam bir kas dostudur. Kaslara sadece ilave aminoasit desteği de sağlamıyor, yapısındaki glisin ve prolin zenginliği ile cilt, eklem ve kemiklere de kollajen desteği sağlıyor. Yumurta akı tip 1, tip 2 ve tip 5 kollajen zengini.
Tip 1 kollajen deride, tendonlarda, kemik ve damar duvarındaki temel kollajen. Bedendeki doğal kollajenin de yüzde 80-90’ı yine bu tip 1 kollajen.
Tip 2 kollajen de en çok yumurtanın akını sarmalayan incecik zarında var. En mühim görevi ise eklemlerdeki kıkırdaklar.
Bitmedi! Yumurta akı “anahtar kollajen” olarak bilinen tip5 kollajen bakımından da çok zengin. Tip 5 kollajen hücrelerin duvarında ve saçlardaki esas destek yapısı.

Yumurta akı ve kabuğu bakın neler yapıyor?

- Cilt kırışıklıklarını azaltıp, cildin yapısını, elastikiyet ve nemini destekliyor.
- Eklemlere ve tendonlara güç veriyor.
- Hareket yeteneğinizi artırıyor.
- Kasları güçlendiriyor, ağrı ve sertliği azaltıyor.
- Sindirimi destekliyor, bağırsak içi yüzeyini koruyor.
- Hücre duvarını destekliyor.
- Kas gelişimini teşvik ediyor.
- Eklem ağrılarını azaltıyor.
- Egzersiz sonrası yorgunluk hissini frenliyor

O rakam 42 değil 12 olacak!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 585 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma