Sadece doğru beslenerek sağlıklı kalmak mümkün değil. Sağlıklı kalabilmek için aktif bir hayat ve düzenli egzersiz de şart. Kısacası "sağlıklı yaşam" mottolarımızdan biri de mutlaka şu olmalı: Ayakta kal, hayatta kal!
Şu bilgiden de hiç kuşkunuz olmasın: Beden yapılanmamız ve metabolizmamıza en uygun aktivite ve egzersiz yürüyüştür. Yürüyeceğiz! Hem de her gün! Sağlığımızı korumak ve ileri yaşlara daha iyi hazırlanmak için buna mecburuz.
Ayrıca yürümek ciddi bir masraf da gerektirmiyor. Her yerde, her zaman, her koşulda yapılabilmesi mühim bir avantaj.
Bütün bunlar tamam ama yürüyüşlerimizin süre ve temposu ne olacak? Günde kaç adım ve hangi hız hedeflenecek? Merak ediyorsanız buyurun…
PASLANMAMAK İÇİN EN AZ 5.000 ADIM
Bedenlerimizin günde en az 5000 adım atmak üzere tasarlanmış bir yapılanması var. Bu rakamın altında kaldığınızda paslanma, yani inflamasyon süreçleri devreye giriveriyor. Paslanmaktan ve kötü yaşlanmaktan korunmak istiyorsak hiç olmazsa “günde 5000 adım”ı hedefleyeceğiz. Bunu yapmazsak oluşabilecek bir iç yangın (kronik iltihap/inflamasyon) nedeniyle çok değil ellili yaşların hemen sonrasında artritten obeziteye, şeker hastalığından damar sertliğine, karaciğer yağlanmasından bellek zayıflığına kadar pek çok problemin devreye gireceğini bileceğiz.
İYİ YAŞLANMAK İÇİN GÜNDE 7.500 ADIM
“Ben sadece paslanmaktan korunmak istemiyorum, sağlıklı olmayı, kalmayı ve iyi yaşlanmayı da hedefliyorum” diyorsanız hedefinizi biraz daha büyütüp günlük adım sayınızı 7.500’lerin üzerine çıkarın. Bu yaklaşım sizi sadece paslanmaktan korumakla ve kilo kontrolünüze yardımcı olmakla kalmayacak, yağ oranınızı azaltıp kas kaybınızı da önleyecektir. “Her gün 7.500 adım” alışkanlığınızı sürdürebilirseniz, daha aktif, formda, zinde biri olarak yaşlanacak, diyabet, tansiyon, eklem sorunları, denge problemleri ve bellek zayıflamalarına da set çekmiş olacaksınız. Tavsiyem şu: 7.500 adımın en az 3.000’ini dakikada 100-120 adımlık tempolu yürüyüşlerle tamamlamaya çalışın. Eğer kilo probleminiz varsa adım sayınızı birazcık daha arttırıp “günde 10.000 adım”ı yakalamaya bakın.