Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

İkinci fikri pas geçmeyin

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'İkinci fikri pas geçmeyin' başlıklı yazısını kaleme aldı.

14 Aralık 2023 | 633 okunma

Tıpta muazzam ve şaşırtıcı ilerlemeler var ve bu baş döndürücü gelişmeler hepimizi çok sevindiriyor.

Ne var ki “YANLIŞ TEŞHİS” ve “YANLIŞ TEDAVİ” meselesi ise  gündemdeki yerini hâlâ koruyor. Çoğu hastanın sorunlarına yanlış teşhisler konuyor ve pek çok hasta doğru teşhislere rağmen yanlış tedavilerin kurbanı olabiliyor. Muhakkak ki yaşamın her alanında, her meslekte -doğal olarak- yanlışlar mümkündür, yapılabilir. Ne var ki söz konusu sağlık olduğunda o yanlışlar ciddi sakatlıklarla, hatta yaşamın kaybıyla bile sonuçlanabilir. Sorun bu kadar büyümese bile yediklerinize, içtiklerinize, yaşam tarzı seçimlerinize yanlış teşhisler nedeniyle ciddi kısıtlamalar konulabileceği için keyfiniz, tadınız, tuzunuz kaçabilir. Yanlış teşhis ve tedaviler yüzünden ruhsal sorunlar yaşayan, uykusuz geceler geçiren, gereksiz streslere girip kalp çarpıntıları ile üzülen, hatta ekonomik kayıplara giren insanları siz de tanımış, görmüş olabilirsiniz. Kısacası “yanlış teşhis ve tedavi” modern tıbbın günümüzde de en önemli sorunlarından biridir. Peki, ne yapmalı?

ÖNEMLİ İKİNCİ FİKİR ALIN

Sağlık problemlerinize teşhis konmakta gecikildiğinde, tekrar tekrar yeni testler, analizler istenildiğinde, konulan teşhis doktorunuzun uzmanlık alanının dışında kaldığında, uygulanan tedavilere rağmen şikâyetleriniz, sorunlarınız devam ettiğinde, özellikle -acil durumlar dışında- size ameliyat olmanız gerektiği söylendiğinde, bir başka hekimden de yeni bir görüş almaktan, “İKİNCİ FİKİR” değerlendirmesine başvurmaktan çekinmeyin. Özellikle önemli ve büyük ameliyatlar söz konusu olduğunda, önemli ve yaşamınızı etkileyebilecek teşhisler konulduğunda mümkünse sorununuza farklı hekimlerin katıldığı ortak konsültasyonlarla -konsey kararlarıyla- çözüm arayın.

Özellikle size kronik ve ilerleyici bir hastalık (Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, kanserler) teşhisi konulduğunda ikinci bir fikrin daha da önemli olabileceğini lütfen unutmayın.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hafta sonu için sağlık notları 23 Kasım 2024 | 391 Okunma Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 622 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 802 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.180 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 388 Okunma