Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

İnsulin direnci alzheImer’la bağlantılı olabilir

İnsülin direnci yaşlanmayla ilişkili hastalıkların neredeyse tamamıyla bir şekilde bağlantılı. Bazılarında ana oyuncu, yani esas nedenken bazılarında da yardımcı oyuncu yani kolaylaştırıcı...

31 Ekim 2017 | 1.020 okunma

İnsülin direnci yaşlanmayla ilişkili hastalıkların neredeyse tamamıyla bir şekilde bağlantılı. Bazılarında ana oyuncu, yani esas nedenken bazılarında da yardımcı oyuncu yani kolaylaştırıcı bir faktör gibi çalışıyor.
Yeni tamamlanan çalışmalar bu bilgiyi daha da güçlendirdi.
Örneğin kısa bir süre önce yapılan bir çalışmada insülin direnci olanlarda Alzheimer’a daha sık rastlandığı ve/veya Alzheimer’lı hastalarda insülin direnci probleminin varlığı halinde sürecin hızlandığı gösterildi.
Bu gerçekten şaşırtıcı bir bulgu, çünkü bilindiği gibi beyin hariç bütün doku ve organlarımız şekeri doğru dürüst kullanabilmek için insüline ihtiyaç duyuyor.
Bir başka deyişle insüline ihtiyaç duymadan şekeri kullanabilen tek organımız var, o da beynimiz.
Sürpriz sonuç şu: Beyin dokusu insüline ihtiyaç duymadan şekeri kullanabilse de beyinde de insülin alıcıları/reseptörleri/almaçları var.
Üstelik beynin en fazla insülin alıcısı içeren kısımları bellekle ilişkili bölümleri.
Beyindeki insülin reseptörlerinin ne işe yaradığı sorusu henüz net ve açık olarak tanımlanmış değil. İnşallah onu da önümüzdeki dönemde öğreneceğiz.
Bu bilgiden çıkarmamız gereken ders şu: İnsülin direnci meselesini sadece göbeklenme, bel veya ensede kalınlaşma, yani kilo alma problemi gibi sıradan bir konuya indirgemeyin. İnsülin direncinin belleğinizin de canına okuyabileceği, hatta sizi Alzheimer yolculuğuna çıkarabileceği bilgisini de bir kenara not edin.

Menopoza bitkisel çözüm var mı?

Yapay östrojenlerin meme kanserleriyle ilişkili olabileceği gösterildikten sonra menopoz döneminde östrojen kullanan kadınların da bu ilaçları öneren doktorların da sayıları bir hayli azaldı.
Ben de bu tür tedavilere sıcak bakmayan hekimlerden biriyim ama alanıma girmediği için son kararı kadın hastalıkları uzmanlarına bırakırım.
Onların önerilerine uyup da kullanmayı düşünen hastalarıma da süreyi fazla uzatmamalarını, 2-3 senelik bir takviyeyle yetinmeye çalışmalarını ama bu arada da meme dokularında olup bitenleri dikkatle izlemelerini tavsiye ederim.
Bitmedi! Östrojen kullanmadığı için “terlemeler, ateş basmaları, sıcaklık nöbetleri, uyku sorunları” gibi problemlerden aşırı ölçüde yakınanlara ise bitkisel östrojenler tavsiye ederim.
Peki, hangi besinlerde bitkisel östrojen var diyorsanız yandaki kutuya göz atabilirsiniz. 


Kalp hastasıyım hangi sporu yapayım?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 616 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 723 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma