Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

İnsülin patlamasına dikkat

Çoğumuz farkında bile değiliz ama muazzam bir “kronik hastalık patlaması” problemi ile karşı karşıyayız.

27 Kasım 2021 | 659 okunma

Çoğumuz farkında bile değiliz ama muazzam bir “kronik hastalık patlaması” problemi ile karşı karşıyayız.

İstatiksel rakamlara göre, her 4 yetişkinimizden en az biri ya obez ya diyabetli ya da hipertansiyonlu. Yine uzmanlara göre, her 4 yetişkin vatandaşımızdan birinin karaciğeri kesinlikle yağlı. Kalp damar hastalıkları, kronik nörolojik hastalıklar ve benzeri sağlık problemlerinde de ciddi bir artış var. Kısacası konu önemli. Peki, bu tatsız/olumsuz gelişmenin nedenleri neler? Sözü fazla uzatmadan o nedenlerden birini, hatta birincisini ben hemen söyleyeyim: İNSÜLİN DİRENCİ! Peki, nedir, neyin nesidir bu insülin direnci denen sorunun esası?

ÖN BİLGİ
AZI DA ÇOĞU DA PROBLEM BİR HORMON

PANKREAS bezinin salgıladığı insülin hormonunun farklı görevleri olsa da öncelikli olanı kandaki şekeri hücreye sokup kullanılmasını sağlamak, yani “kan şekeri ayarını” düzenlemektir. Şeker moleküllerinin hücrelerimize girebilmesi için reseptörlerden -giriş kapılarından- geçiş şifrelerine ihtiyaç vardır. Ve bu şifreler şeker molekülünde değil, insülinde saklıdır. Bu nedenle şeker hücreye sadece insülinle beraberse girebilir, hücredeki kapıyı sadece insülin açabilir. İnsülin hormonunun gereğinden fazla salgılanması ve kanda aşırı birikimi durumunda ise durum değişir, bu sistem işlemez hale gelir. Hücrelerin -özellikle kas ve karaciğer hücrelerinin- giriş kapıları kilitlenir, reseptörler açılmaz, kanda insülinle beraber şeker de birikir ve “kan şeker dengesi” altüst hale gelir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 541 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 712 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma