Konsantrasyon güçlüğü, sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Problemden canı yananların aklına doğal olarak önce “Hasta mıyım?” veya “Vücudumda bir şeyler mi eksik?” soruları geliyor.
Takiben de “B12’mi ölçtüreyim, D vitaminime, demirime bir baktırayım” telaşları başlıyor. Oysa sorun sadece “eksiklerimiz”den değil, basit yanlışlarımız, ruhsal ya da bedensel “fazlalıklarımız”dan da kaynaklanabiliyor. Konsantrasyonumuzu bozan hatalardan bazılarını aşağıdaki kutuda özetledim. Bir göz atmanızda fayda var.
Konsantrasyon sabotajcıları
1- Aç olabilir misiniz? Açsanız şekeriniz düşer, hipoglisemiye girersiniz, beyniniz biricik yakıtı olan şekerden mahrum hale gelir. Öğün atlamak, özellikle kahvaltı yapmayı unutmak en yaygın konsantrasyon katillerinden biridir.
2- Uykusuz musunuz? Uykusuzluk bilinen en eski konsantrasyon düşmanıdır. Hele bir de horlamanız veya uyku apneniz varsa işiniz daha da zorlaşır.
3- Gergin misiniz? Stres bilinen en güçlü konsantrasyon katillerinden biri. Hele aşırı endişe, kafa karışıklığı ile birlikte olduğunda konsantrasyonunuzun canına okuyabiliyor. Stres emen “sünger”lerin (!) stres yansıtan “teflon”lara oranla daha sık konsantrasyon sorunu yaşamalarının nedeni budur.
4- İlaç kullanıyor musunuz? Sık kullanılan bazı ilaçlar konsantrasyon bozukluğu yapabiliyor. Bazı antidepresanlar, betabloker’ler, kolesterol hapları, hatta ağrı kesiciler konsantrasyonu olumsuz yönde etkileyebiliyor, aklınızda olsun.
5- Çok mu meşgulsünüz? Cep telefonunuz susmuyor, e-mail’lerinizin ardı arkası kesilmiyor olabilir mi? Yeni hayatın en etkili konsantrasyon katili hangisidir sorusunun üç cevabı varsa eğer, cep telefonu ve e-mail yoğunluğu mutlaka bunlardan biri olmalıdır. Tekrar tekrar çalan bir cep telefonu ve mail kutusunu dolduran elektronik postalar kadar çok az şey beynimizin art yükünün canına okuyabiliyor. Bu ikiliye aslında biraz da “sosyal medya!” sorununu eklemekte fayda var. Sosyal medyada turlama sayınız arttıkça odaklanma sorununuzun büyüyeceğinden hiç kuşkunuz olmasın.
6- Testosteronunuz düşmüş olmasın? Testosteron azlığı sadece erkeklerin değil, kadınların da konsantrasyonunu bozuyor.
7- Zaman yönetmeniz bozuk olabilir mi? Belli bir zaman diliminin içine ne kadar iş sıkıştırırsanız bunlardan birine konsantre olma çabanız o oranda aksayacaktır. Aynı anda iki-üç hatta dört işi yapmaya çalışırsanız beyninizdeki bilgi hatlarının ve trafiğin karışması o kadar yüksek bir ihtimaldir.
8- Yoksa depresyona mı girdiniz? Odaklanma güçlüğü kapınızı çalmak üzere olan bir depresyonun ilk habercisi de olabilir, aman dikkatli olun.
Yaşlılık üzerine 5 güzel cümle