Yeni güne hem iyi bir haber vererek hem de sizlerden ardı ardına gelen önemli bir soruyu kısmen de olsa yanıt arayarak başlıyoruz.
Soru şu: Metformin ömrü uzatabilen ilk ilaç, ilk senolitik molekül olabilir mi, ömrü uzatan ilaç bulundu mu?
Neredeyse 50 yılı aşkın bir süredir diyabet hastalarında kan şekerini ayarlamak üzere kullanılan metformin molekülü son yıllarda önce insülin direnci gibi önemli bir sorunun çözümünde yaygın olarak kullanılmaya başlanıldı ve çok iyi sonuçlar elde edildi. Araştırmalara bakılırsa henüz net ve açık olarak onaylanmamakla birlikte metformin şimdi de ömrü uzatan ilk moleküllerden biri ve hatta ilk “SENOLİTİK İLAÇ” olma yolunda hızla ilerliyor. Bunu da muhtemelen 3 ayrı yol ile başarıyor. Peki, o yollar neler?
KISA BİLGİ
METFORMİN NE YAPIYOR
Metformin 3 ayrı işi aynı anda yapabiliyor gibi görünüyor.
VARAN 1: İLTİHABI BASKILIYOR: Metforminin “antienflamatuar”, yani “yangı baskılayıcı” bazı özelliklerinin olması. Bu özellikler birçok çalışma ile teyit de edildi. Metformin yaşlılık sürecinde gelişebilecek farklı iltihabi süreçleri daha hücre düzeyindeyken baskılayabiliyor. Bilindiği gibi yaşlanma süreçlerinin en önemli sorunlarından biri iltihaplanma problemi. Onun baskılanabilmesi ise çok ama çok önemli bir iyi yaşlanma ayrıntısı.