Aspirinden uzak durun
Ateş, kırıklık, kas-eklem ağrısı gibi sorunlar nezlenin de gribin de ayrılmaz parçaları. Bu sorunlarla karşılaşan herkesin de aklına nedense önce bir aspirin yutmak geliyor. Oysa N-Asetil Sisteinin bu gibi durumlarda nadir de olsa görülebilen “reye sendromu”na yol açma ihtimali var. Bu sendrom ağır karaciğer hasarıyla karakterli. Bu nedenle özellikle çocuk ve gençlerde nezle grip durumunda aspirin kullanımı tavsiye edilmiyor.
C vitamini takviyesi işe yarar
Nezle grip desteği denince aklımıza nedense ve anında C vitamini takviyeleri geliyor. Günde 1-2 gram kadar C vitamini takviyesinin iyileşmeyi hızlandırabileceği inancı bende de var. Takdir edersiniz ki bu miktarı C vitamini zengini meyveler (portakal, mandalina, greyfurt, limon) ile karşılamanız da öyle pek kolay bir iş değil.
Böyle olunca da devreye doğal olarak takviye C vitamini hapları giriyor.
İmkânı olanların bu haplardan faydalanmaları da mümkün. 4-5 gün süreyle, günde 1-2 gram C vitamini desteği işe yarayabiliyor.
Nezle, grip uykusuzluk yapar mı
Son yıllarda ciddi bir grip veya nezle problemi yaşamadım ama bu iki problemle karşılaştığım dönemlerde uyku kalitemin ciddi ölçüde bozulduğunu hatırlıyorum.
Bunda boğaz ağrıları, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşırma, öksürme vb sorunların da rolü var.
Eğer uyku sorununuz varsa tavsiyem valeryan ve/veya melissa özleri içeren bitkisel desteklerden faydalanmanız ve yatmadan önce düşük doz bir antihistaminik kullanmanız.
Aşırı akıntı, aksırık, hapşırma söz konusuysa antihistaminik desteğinden yararlanmayı özellikle düşünün.