Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Obezite tehdidi büyümeye devam ediyor

Rakamlardaki artış hızı can sıkıyor. Araştırma sonuçları kadınların erkeklerden 1.5, çocukların yetişkinlerden iki kat daha fazla obez olduğunu gösteriyor. Kısacası konu çok mühim. Sorun...

16 Kasım 2017 | 382 okunma

Rakamlardaki artış hızı can sıkıyor. Araştırma sonuçları kadınların erkeklerden 1.5, çocukların yetişkinlerden iki kat daha fazla obez olduğunu gösteriyor.
Kısacası konu çok mühim. Sorun çok önemli.
Peki o pek sık sözü edilen “Ulusal Obezite Programı”mız veya “Obezite ile Savaş Stratejimiz” nerede?
Anlaşılan bürokrasinin raflarında hareketsiz beklemekten o da aşırı şişmanladı. Yani “obez” oldu!
Peki sorun çözülmez, en azından kontrol altına alınmaz ise ne olur? Olacakların listesi özetle şu:
◊ Obezite=Daha çok Tip2 diyabet, yani şeker hastası demek
◊ Obezite=Daha fazla kalp-damar hastası demek
◊ Obezite=Daha yoğun felç/inme tehdidi demek
◊ Obezite=Kanser sıklığında artma demek
◊ Obezite=Daha hasta ve düşkün yaşlılık demek
Not: Dünyanın hemen her ülkesinde insanların en az yüzde 80’i yukarıda yazılı sağlık tehditleri nedeniyle hayata veda etmektedir.

Et sever olmanın dezavantajları neler?

Birinci sorun şu: Hayvansal besinlerde antioksidan yok. Yeterince mineral ve vitamin içerdiklerini söylemek de zor. Kısacası hayvansal besinlerin antioksidan güçleri de, mineral ve vitamin zenginlikleri de bitkisel besinlere oranla daha az.
İkinci sorun ise; posa meselesi. Hayvansal besinlerin posa gücü de yok. Dolayısıyla sindirim sisteminin sağlığı açısından (kabızlık, bağırsak kanserleri) hayvansal ağırlıklı beslenmek daha riskli.
Üçüncü problem daha da mühim: Hayvansal protein yediğimizde bedenimiz daha fazla büyüme hormonu salgılamaya başlıyor. Orta yaş ve yaşlılıkta büyüme hormonu yaşlanmayı hızlandırıyor. Hücreleri zorluyor. Hücrenin bakım onarıma, kendini tamire ayırdığı zamanı kısaltıyor.
Ayrıca hayvansal ürünlerde zaten o hayvan daha çok et versin diye yüklenen yapay büyüme hormonları da var ve bunlar da mühim bir tehlike.
Son bir sorun da bunların içinde bulunan hormonal artıklar (büyümelerini hızlan-
dırmak için verilen hormonların yan ürünleri) ve antibiyotikler! Antibiyotik sorunu özellikle kanatlı hayvan etlerinde mühim bir problem, önemli bir sağlık tehdidi.
Dördüncüsüne gelince: Sofranız ne kadar renkliyse, ne oranda yağlı tohum, tane (ceviz, fındık, badem, Antep fıstığı, ay ve kabak çekirdeği) zengini ise, bakliyatlardan ne kadar yoğunsa iyi yaşama ve daha az hastalanma şansınız o oranda yükseliyor. 


Kolon kanseri taramasında alternatif bir genetik test

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 616 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 723 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma