Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Panik atak mı kalp krizi mi?

Göğüs ağrılarının çoğu zannedildiği gibi kalpten filan kaynaklanmaz. Kalp krizi ile karışan göğüs ağrılarının başında panik ataklar gelir. İkisi arasındaki farkı anlayabilmek...

21 Haziran 2018 | 841 okunma

Göğüs ağrılarının çoğu zannedildiği gibi kalpten filan kaynaklanmaz. Kalp krizi ile karışan göğüs ağrılarının başında panik ataklar gelir. İkisi arasındaki farkı anlayabilmek için bilmeniz gereken bazı noktalar var...

Göğüs ağrıları hepimizi korkutur. Özellikle göğsün tam orta yerinde başlamışsa, daha önce böyle bir ağrıyla hiç karşılaşılmamışsa, ağrıya çarpıntı, terleme, ölüm korkusu ve benzeri duygular da eşlik ediyorsa korkularımız daha da büyür.
Ne var ki göğüs ağrılarının çoğu zannedildiği gibi kalpten filan kaynaklanmaz. Safra kesesi problemlerinden göğüs siniri zedelenmelerine, kas ağrılarından mide gaz sıkışmalarına, sıradan pek çok sebep göğüste ağrı yapabilir.
Kalp krizi ile karışan göğüs ağrılarının başında bunlardan ziyade panik ataklar gelir. Ağrının birdenbire başlaması, ağrıya sık nefes alıp verme, hava açlığı, nefes darlığı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi işaretlerin de eşlik etmesi panik ataklardaki göğüs ağrılarının daha da korkutucu olmasına sebep olabiliyor.
Aklınızda olsun: Eğer göğsünüzdeki ağrı yaygın bir alanda değil de parmakla gösterilecek kadar dar ve küçük bir bölgede ise, istirahat halinde geliyorsa, ağrıya fenalık hissi, kalbin neredeyse yerinden fırlayacağı duygusu veren çarpıntı nöbetleri, sıkıntı hali, soğuk terleme, el-ayak kesilmesi, baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik ediyorsa sebep büyük bir olasılıkla bir panik atak sorunudur.
Ama yaşınız 40’ın üzerindeyse, kilo sorununuz varsa, insülin direnci olan biriyseniz, kan yağlarınız dengesizse, şeker hastasıysanız, hipertansiyonunuz varsa, ailenizde kalp krizi geçirenler olduysa siz yine de işinizi şansa bırakmayın, zaman kaybetmeden ciddi bir kardiyolojik incelemeden geçin.

BİR ÖNERİ
Sistit ataklarını azaltmak için...

Tekrarlayıp duran sistit ataklarından yakınıyorsanız lütfen aşağıdaki önerilerimi dikkatle okuyun, işe yarayacaklarına eminim.
◊ Cinsel ilişkiyi takiben tuvalete gidip idrar kesenizi boşaltın ve bir bardak ılık su için. Bu iki önlem alt idrar yoluna ulaşıp idrar kesenizi iltihaplandırabilecek bazı bakterilerin dışarıya atılmasını kolaylaştıracaktır.
◊ Günde en az 8 bardak su için. Bilin ki “akan su mikrop tutmaz” sözü idrar yollarınız için de geçerlidir.
◊ Tuvalet hijyenine dikkat edin. Tuvaletlerinizi temiz tutun.
Temizliğinden emin olmadığınız tuvaletlere oturmayın. Her tuvaletten sonra cinsel organınızı “önden arkaya doğru silerek” iyice temizleyin.
◊ İdrarınızı uzun süre tutmayın. Mümkünse sıkıştığınız zaman idrar kesenizi hemen boşaltın ve her seferinde idrarınızın tamamını boşalttığınızdan emin olun.
İdrarı tutmak, idrar yapmayı ertelemek, geciktirmek mikropların idrar yolları ve torbasında çoğalmasına imkân verebiliyor.
◊ İdrar yollarınızda enfeksiyonu çağrıştıran en ufak bir belirti başlar başlamaz günde 1-2 kere 200-300cc kızılcık suyu içmeniz işe yarayabilir.

AKLINIZDA OLSUN
Fast food gıdalar kısırlık da yapabiliyor
Bugüne kadar yapılan araştırmalarda fast food besinlerin dikkat dağınıklığından bellek bozukluğuna, damar sertliğinden kalp krizine, şeker hastalığından obeziteye, uyku bozukluğundan depresyona çok farklı alanlarda sağlık sorunlarına yol açtığını biliyorduk ama kısırlık sebebi olabilecekleri bilgisi oldukça yeni. Bir çalışmada haftada dörtten fazla fast food besin tüketen kadınların hiç fast food yemeyenlere oranla gebe kalma ihtimalleri daha az olduğu saptanmış.
Bitmedi! Not: Benzer bir bulguya meyve tüketimi söz konusu olduğunda da rastlanmış. Günde bir veya daha fazla meyve yiyen kadınların hamile kalma ihtimallerinin yemeyenlere oranla daha yüksek olduğu saptanmış.

KESİP SAKLAYIN
Burun kanamasının ilk 10 nedeni

1- Ortam havasının kuruluğu
2- Burnu sert ve dikkatsiz temizleme
3- Burun içindeki enfeksiyonlar
4- Kan basıncının aşırı ve hızla yükselmesi
5- Burun kemiğindeki yapısal bozukluklar
6- Kan sulandırıcı ilaçlar
7- Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları
8- K vitamini eksikliği
9- Kanı sulandıran ginkgo, ginseng gibi bitkisel destekler
10- Buruna gelen darbe ve travmalar

İYİ BİLGİ
Bu kadar yüke ancak kalp dayanır!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 578 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma