Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Sağlıksız uyku sağlıksız kalp

Uyku uzmanı Dr. Matthew Walker, uykusuzluğun kalp sağlığını da derinden etkilediğinin altını ısrarla çiziyor ve bu önemli görüşünü tek bir cümleyle özetliyor: “SAĞLIKSIZ UYKU...

06 Aralık 2021 | 525 okunma

Uyku uzmanı Dr. Matthew Walker, uykusuzluğun kalp sağlığını da derinden etkilediğinin altını ısrarla çiziyor ve bu önemli görüşünü tek bir cümleyle özetliyor: “SAĞLIKSIZ UYKU, SAĞLIKSIZ KALP!”

Dr. Walker’a göre, bu bilgi bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Mesela “2011 yılında yapılan, 8 farklı ülkede, farklı yaş ve etnik kökenden yarım milyondan fazla erkek ve kadının incelendiği” büyük bir çalışmada da bu bilgi net ve açık olarak doğrulanmış durumda. O çalışmada “giderek kısalan uyku süresinin 7 ila 25 yıl içerisinde KORONER KALP HASTALIĞINA YAKALANMA” ve/veya “KORONER KALP HASTALIĞINDAN ÖLME” riskinde yüzde 45 gibi muazzam bir artışla bağlantılı bulunmuş.

Japonya’da yapılan, 4 binden fazla erkek işçinin izlendiği, 14 yılı aşkın bir başka çalışmada ise, “6 saat veya daha az uyuyanların kalp krizi geçirme riskinin 6 saatten fazla uyuyanlara göre yüzde 400 ila 500 oranında daha yüksek olduğu” net ve açık olarak gösterilmiş.

Özeti şudur: Uykusuzluk tek başına bile bağımsız bir “kalp risk faktörü” gibi kabul edilebilir. “Peki, neden?” diyorsanız yandaki kutuya geçebilirsiniz.

ÖNEMLİ BİLGİ
UYKUSUZLUK KALBİ NASIL VE NEDEN KRİZE SOKAR 

1. Kan basıncını yükselttiği için...

2. Kalp hızını arttırdığı için...

3. Sempatik aktiviteyi çoğalttığı için...


4. Kortizol üretimini yükselttiği için...

5. Büyüme hormonu üretimini azalttığı için...

6. Kan şekeri kontrolüne darbe vurduğu için...

7. Kronobiyolojiyi bozduğu için...

BİR TAVSİYE
MAGNEZYUMA YER AÇIN

MAGNEZYUM, bugüne kadar hep kalsiyumun gölgesinde kaldı. Oysa o “marifetleri saymakla bitmeyecek kadar çok“, önemli mi önemli bir sağlık destekçisi. Her şeyden önce, neredeyse 200’den fazla enzimimiz işini yapabilmek için magnezyuma bağımlı. Diğer taraftan “kanserden korunma ya da bellek kaybını önleme ve daha pek çok sürecin ana belirleyicisi olan metilasyon sistemi” ya da bedenimizi zehirlerden arındıran “faz-2 karaciğer detoks süreci” söz konusu olduğunda da vücudumuz magnezyumsuz yapamıyor. Kısacası sinir sistemimizin bütünlüğü, kalp damar sistemimizin sağlamlığı ve güçlü bağışıklık için de magnezyuma ihtiyacımız var. Magnezyum şimdilerde pek moda olan glutatyonun fonksiyonları için de vazgeçilmez bir mineral. Kısacası hücre, doku ve organlarımızın hemen her yerinde şu ya da bu nedenle magnezyuma ihtiyacımız var. Kısacası o kelimenin tam anlamıyla “ANAHTAR BİR MİNERAL”. İşte bu nedenle sağlığını düşünen herkesin magnezyum kazanması ve magnezyumu izlemesi gerekiyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 541 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 712 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma