“Geceleri kan basıncım ne durumda?” sorusuna hipertansiyonu olan herkesin, özellikle sabahları baş ağrısıyla uyananların yanıt aramasında fayda var.
Tansiyon ölçümleri hep gündüz saatlerinde yapılır, nedense özellikle de sabah ölçümleri tercih edilir.
Ne var ki sabahın erken saatlerinde ölçülen kan basıncı değerleri genelde olması gerekenden biraz fazla; neticede azıcık yanıltıcıdır. Kanaatimce gündüz ölçümlerini sabah 10’dan sonra yapmak en doğru olanıdır.
Bir de “gece hipertansiyonu” meselesi var, o da mühim bir ayrıntı. Geceleri yüksek seyreden kan basıncı probleminden çoğumuz bihaberiz. Oysa yüksek kan basıncının gece yaptığı hasarlar muhtemelen gündüz yaptıklarından daha önemli.
Hipertansiyonluların önemli bir bölümünde geceleri de kan basıncı çok yüksek. Bu durumda olanların ölüm riskleri, sadece gündüz hipertansiyonu olanlardan daha fazla. Normalde gece uykusundaki kan basıncı ortalamasının gündüz değerlerinden yaklaşık yüzde 20 daha düşük olması lazım.
Kısacası “geceleri kan basıncım ne durumda?” sorusuna hipertansiyonu olan herkesin, özellikle sabahları baş ağrısıyla uyananların yanıt aramasında fayda var. Çare mi? Şüphe durumunda 24 saatlik takip yapan cihazlardan istifade etmek!
SERBEST RADİKALLER NE YAPIYOR?
Eşleşmek için elektron arayan bu kararsız ve saldırgan moleküller, hücre zarındaki hücre içi yapıları veya hücre çekirdeğindeki elektronları avlayarak hücreyi yıpratan, yaşlandıran ve okside eden (paslandırıcı) süreçleri tetikliyor.
HÜCRE ONLARDAN NASIL KORUNUYOR?