Osman Müftüoğlu
Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Vitamin takviyeleri işe yarıyor mu?

Vitamin takviyelerinin güçlü bir sağlık kalkanı oluşturup hastalıklardan korudukları, bedene kuvvet ve direnç kazandırdıkları düşünülür. Ama bu herkes için her zaman, her vitamin için...

21 Mart 2017 | 234 okunma

Vitamin takviyelerinin güçlü bir sağlık kalkanı oluşturup hastalıklardan korudukları, bedene kuvvet ve direnç kazandırdıkları düşünülür. Ama bu herkes için her zaman, her vitamin için geçerli bir bilgi değildir.
Vitamin takviyelerinden -özel durumlar dışında- sadece eksiklikleri söz konusu olduğunda istifade etmek daha doğru bir yoldur.
Diğer taraftan bazı vitaminlerin eksikliğinin diğerlerinden daha çok görüldüğü de kesindir. Özellikle B12 ve D vitaminleri için durum böyledir.
Yaşı 50’yi, 60’ı geçen her iki kişiden birinde ya D vitamini, ya B12 vitamini ya da ikisi birden yetersizdir, eksiktir.
Ne iyi ki ikisi de kan seviyeleri test edilebilen, eksiklikleri kolayca yerine konulabilen moleküllerdir.
B12 vitamini eksikliğinin neden önemli, noksanlığının neden süratle giderilmesi gerektiği konusunun detaylarına gelince. Buyurun...
B12 beynin sütü
belleğin dostudur

B12 vitamini sağlıklı beyin fonksiyonları, sinir sistemi işlevleri ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli görevler üstlenir. Karaciğerde uzun süre depolanabilen, emilimi için de midede üretilen çok özel bir maddeye ihtiyaç duyan bu vitaminin eksikliği halinde mühim sorunlar çıktığı da kesindir.
Eksikliği -esas kaynağı hayvansal besinler olduğu için- en sık vejetaryen ve veganlarda görülmekte, yaşlıların da sık sık B12 eksikliği yaşadıkları bilinmektedir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İhtiyarlamak şart mı 24 Nisan 2025 | 1.044 Okunma Yeni hedefimiz ‘moleküler beslenme’ olmalı 21 Nisan 2025 | 606 Okunma Boy uzadıkça ömür kısalıyor 17 Nisan 2025 | 2.804 Okunma Sağlıkta da 5N1K kuralı geçerli 14 Nisan 2025 | 542 Okunma İyi yaşlanmaya bakın 12 Nisan 2025 | 2.288 Okunma