Devlet bir köprü yapımı için belli bir muhammen bedel saptar sonra açık indirimli (açık artırmalı değil) bir ihale açar. İşin bilinen yöntemi budur. “Muhammen bedel” ne demektir? “Muhammen bedel, en yalın haliyle ‘tahmin edilen’ ya da ‘oranlanan’ anlamlarına gelir. Bu terim, ihale yolu ile satışı planlanan bir taşınmaz ya da taşınır malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değerini ifade eder.” Ama AKP iktidarının bir işi en ucuza yaptırmamak gibi bir saplantısı var. Ne de olsa itibardan tasarruf olmaz!
O zaman bir soru: “İtibar nedir?” “İtibar, başkalarının bizim hakkımızda sahip olduğu düşüncelerin tamamıdır. Bu kavramın kurumlar içinde tanımlanmış bir anlamı vardır. Kurumsal itibar ise bir kurumun çalışanları, müşterileri ve içinde yer aldığı halkın gözündeki algısı olarak ifade edilir.”
İnternette gördüm, Prof. Dr. Müge Özcan, “İtibardan tasarruf olmaz da ne demek yahu” diye sorduktan sonra, sorduğu soruyu şöyle yanıtlıyor: “İtibar parayla, gösterişle kazanılmaz. İtibar kişinin iyiliği, dürüstlüğü, saygısı, söylediğiyle yaptığının uyumlu olmasıyla kazanılır. ‘Benden bir dilek dile’ diyen dünya imparatoruna fıçıda yaşayan Diyojen’in ‘Gölge etme, başka ihsan istemem’ diyebilmesindedir itibar. Elbisesini yamayıp tertemiz giyen peygamberimizdedir. Tüyü bitmemiş yetimin parasıyla kendine 6 bin metrekarelik yaşam alanı yapan sabık belediye başkanında değil.”