Özdemir İnce Cumhuriyet Gazetesi

‘Kürtler ne istiyor’ çalıştayı

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Özdemir İnce'nin bugünkü (25.11.2022)'' ‘Kürtler ne istiyor’ çalıştayı'' başlıklı yazısı.

25 Kasım 2022 | 585 okunma

Muhabir arkadaşımız Sefa Uyar’ın 14 Kasım 2022 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberinden öğrendiğimize göre, “AKP, HÜDA-PAR ve eski HDP’liler ‘Kürtler ne istiyor’ çalıştayında buluşmuş”lar. Çalıştaya katılan zevat seçim öncesi yeni bir “açılım” girişimi istemekteymiş.

Şu günler, Cumhuriyet Kitapları tarafından yayımlanan Atatürk’ün İzmit Basın Toplantısı, 100. Yıl adlı kitabı sindire sindire okumaktayım. Sefa Uyar’ın haberinden sonra, Sözcü gazetesinde yayımlanan “Eski AKP milletvekili Mehmet Metiner açıkça ilan etti: Yeni Bir Açılımı gerekli görüyoruz” başlıklı haberi de okuyunca, Lozan Konferansı ile Ekim 1923 arası ortamına ışınlamış gibi hissettim kendimi. Hele AKP’nin eski milletvekili Mehmet Metiner’in konuşmasını okuyunca... Eski milletvekili Metiner bakın ne diyor:

“Türkü İslamdan kopartmaya çalışanlar, Türklüğe de Kürtlüğe de zarar verenlerdir. İslamsız Türklük, Kürtlerin varlığını inkâr ederek Kürtleri etnik anlamda Türk sayarak bu ülkenin birlik ve kardeşliğine zarar vermiştir. Bu tarz bir Türklük anlayışı devletimizin bekası için bir tehdit niteliği taşımaktadır.” 

Türkiye’de, bireysel inanç sınırları içinde kaldıkça (anayasa, md.14 ve 24) kimse ne Türk’ü ne de Kürt’ü “İslam”dan kopartabilir. Tersi mugalatadır. Türkiye’de kimse Kürt vatandaşların varlığını inkâr etmemektedir. Laik devletin, Kürtleri etnik anlamda Türk saydığı iddiası ancak safsata olur. Bir ulus (ulusal) devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşların etnik kökeni kayda geçmez. Aksi ırkçı barbarlık olur.

Ama Mehmet Metiner’in açıkca söylemeye cesaret edemediği saplantıyı DEMBİR-DER Başkan Yardımcısı Ebubekir Elmalı dile getiriyor: “Kürt meselesine ilişkin hüküm içermeyen yeni bir anayasa olmayacak.” 

Uluslararası devletler hukukuna göre bunun açık seçik anlamı şudur: 

1- Anayasanın birinci maddesine “Kürt” sözcüğü girmelidir.

2- Anayasanın ikinci maddesinden “laik” sözcüğü çıkarılmalıdır.

3- “Kürt” sözcüğü yer alacak şekilde anayasanın üçüncü maddesi değişmelidir. Kürtçe devletin ikinci resmi dili olmalıdır.

Uzun sözün kısası Ebubekir Elmalı veciz bir şekilde federasyon anayasası istemektedir. Bu türden istek anayasamızın 3. maddesinde yazan “bölünmezlik” ilkesine aykırıdır. (Bak: Prof. Dr. Oktay Uygun, Federal Devlet, XII Levha Yayıncılık, 3. Basım, 2007. S. 98-99). Bu sayfalar okunduktan sonra Kürtlerin “kurucu halk” olup olmadığı da aynı kitabın 314-318 sayfaları okunarak öğrenilebilir.

Ağalar ve beyler bu türden ciddi konularda bilgisizler söz aldığı zaman cıngar çıkar. Söz almak isteyenlerin mutlaka okuması gereken kaynaklar: 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Müslümanlar arasındaki anlamsız itilaflar! 22 Kasım 2024 | 472 Okunma Atatürk sayesinde şampiyon 19 Kasım 2024 | 154 Okunma Erdoğan’ın gönüllü meneceri 17 Kasım 2024 | 218 Okunma Kürt sorunu muamması 15 Kasım 2024 | 273 Okunma Âlim kurtlar muallim kuşlar 12 Kasım 2024 | 126 Okunma