Önceki gün, katılımcılara CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının da sorulduğu bir anket yayınlandı. 2660 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, CHP seçmenlerinin CHP adayı ile eğilimleri şu yönde: Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 36, Muharrem İnce yüzde 20, Abdüllatif Şener yüzde 14, Yılmaz Büyükerşen yüzde 13, İlhan Kesici yüzde 8 ve Abdullah Gül yüzde 0.16 civarında oy aldı.
Herhalde anketten CHP’nin halihazırdaki başkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci çıkması kimseyi şaşırtmamıştır. Hatta tam aksine, Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyun yüzde 36’da kalması, seçmen tarafından Cumhurbaşkanlığı için pek de güçlü bir aday olarak görülmediğinin kanıtı bile sayılabilir. Öte yandan günlerdir medyada köpürtülen Muharrem İnce ve Yılmaz Büyükerşen’in de, ya seçmen nezdinde bir karşılığı olmadığı ya da olsa bile seçmenin bu iki isme, kazanamayacaklarını düşündüğü için teveccüh etmediği gözleniyor. Zira ankette birinin oyu 20’de, diğerininki yüzde 13’te kalıyor.
Anketin en ilginç sonucu ise Abdüllatif Şener isminin, çok güçlü bir aday olarak belirmese de, anketten üçüncü sırada çıkmış olması. Abdullah Gül’ün, çatı adaylığına olumlu bakmadığı söylenen muhalif seçmen, görünen o ki yine AK Parti kökenli olan bir başka adayı tercih edebilmiş.
Abdullah Gül adı çatı aday olarak ortaya atıldığında, CHP kurmayları tarafından Ekmeleddin İhsanoğlu olayı hatırlatılmış ve CHP seçmeninin ikinci bir “Ekmeleddin vakası”na daha tahammülü olmadığı söylenmişti.
Anket sonuçlarına bakılırsa, CHP seçmeninin CHP’yi temsil edecek adayın muhafazakar olmasıyla bir sorunu yok, ama Abdullah Gül’ün çatı aday olmasını kabul etmemiş. Doğrusu, bu yaklaşım hiç de anlaşılmaz değil. Zira CHP seçmeni dediğimiz sosyoloji için Abdullah Gül, bundan yaklaşık 10 yıl önce Cumhurbaşkanlığı makamına çıkmasın diye sokaklara çıkıp eylemler yaptıkları, 10. Yıl Marşları’yla karşı koydukları bir figürdü. Bu sosyoloji, belli ki aynı ismin şimdi kendilerini, partilerini temsil etmesini uygun görmedi. CHP seçmeni belli ki, Abdullah Gül’ün olası bir adaylığını kabul etmeyi, kendi kendileriyle çelişmek olarak algıladı.
O Abdullah Gül ki, 2007’de Cumhurbaşkanı olmasın diye ordu muhtıra verdi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, TSK’nın web sitesinde 27 Nisan muhtırasıyla “cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde sahip olan bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını” umduğunu söylediği bir açıklama yayınladı. O Abdullah Gül ki, Cumhurbaşkanı olmasın diye, CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak 367 ucubesinin ortaya çıkmasına neden oldu. O Abdullah Gül ki Cumhurbaşkanı olmasın diye CHP’nin öncülüğünde yüzbinlerce insan sokaklara dökülerek, Türk bayraklarını –sanki Türk bayrağını seven sadece kendileriymiş gibi- hepimizin yüzüne salladı.