Zâhireddîn Muhammed Bâbür, Emîr Tîmur Gürgân Hân'ın oğlu Miran Şâh'ın torunu Sultan Ebû Saîd'in oğlu Fergana Hükümdarı Ömer Şeyh Mirza'nın oğludur. Kısacası Bâbür Şâh, Timur Hân'ın oğlunun torunun torunudur. Dedesi Sultan Ebû Sa'îd, Silsile-i aliyye-i Nakşibendiyye büyüklerinden Ubeydullah Ahrar hazretlerinden dua almıştır.
Zâhireddîn Muhammed, 1482'de doğdu. 1494'te babasının vefatıyla Fergana Devleti'ne hükümdar oldu. Bâbür, Özbeklerin büyümesi karşısında Fergana'da hedefine varamayacağını anlayınca 1504'te Kabil'i, ardından Kandehar'ı fethederek buraya yerleşti. 1508-1525 arasında kuzey Hindistan'a akınlar yaptı 21 Mayıs 1526'da Paniput Meydan Muharebesi'nde Delhi Sultanı İbrahim Ludî'nin ordusunu imha etti. Agra'yı payitaht yaptı. Böylece Hindistan Türk imparatorluğu tâcı el değiştirmiş oldu.
1527'de Hinduların 100 bin kişilik ordusuna karşı Osmanlı kumandanı Mustafa Rumî'nin idare ettiği bir topçu birliğinin de desteğiyle Hindistan fethini tamamladı. Böylece 21 Mayıs 1526 Paniput Meydan Muharebesi'nden sonra ve 29 Ağustos 1526 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç Meydan Muharebesi'nde Macar ordusunu imha etmesinden biraz evvel adına "Gürganiyye", "Gürganlılar", "Timuroğulları" denecek olan bir büyük İslâm Devleti daha kurulmuş oldu.
Babür Şâh, 1530'da vefat etti. Kabri Kabil'dedir. Âlim ve edîb bir devlet adamıdır. Bizzat kaleme aldığı hayatına dair esere "Tüzük-i Bâbürî" ismini vermiştir. Divanı vardır. Ubeydullah Ahrar'ın Farsça olan "Risale-i Vâlidiyye" adlı fıkıh kitabını Türkçe'ye manzum olarak çevirmiştir...
Timuroğullarıyla birlikte 16. Asırdan itibaren eş zamanlı olarak Osmanlılar Garbî Türk Cihan Devleti ve Timuroğulları da Şarkî Türk Cihan Devleti olmak üzere iki üstün devlet kudreti şeklinde yerkürede yükseldiler.