Almanya başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye kısa fakat muhtevalı bir ziyaret yaptı. Önce başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Başbakanlık Dolmabahçe Dairesi'nde bir görüşmeleri oldu. Sonra Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan, kendisini Yıldız Sarayı Mâbeyn Köşkü'nde kabul etti...
Burada zaviyeyi bir miktar malumat vermek lâzım:
Osmanlı Devleti'nde devletin idare edildiği 3 Saray vardır. Topkapı
Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı. Yıldız, son 3 padişahın,
Abdülhamid, Reşad ve Vahideddin Han'ların ikametgâhıdır.
Alman-İttihatçı "stratejik ittifakı"yla Türkiye, Almanya saflarında "Harbi Umumi"ye girdiğinde karar mercii Yıldız Sarayı idi. Geçmiş yazılarımızda İstanbul'u "Yazlık Başkent" olarak teklif ederken Cumhurbaşkanlığı Sarayı için de Yıldız Sarayı'nı göstermiştik. "Devlette devamlılık" fikrinden hareket ediyorduk. Nitekim sn Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya başbakanını Yıldız'da kabul etmesi, Devlet-i Ebed Müddet ve devlette devamlılık fikrinin mânidar bir tezahürüdür. Şansölyenin Yıldız Sarayı'nda ağırlanması bir tesadüf değil, tarih şuuru ve devlet vakarının ifadesidir. Tarihe ve müzakere edilmedik gerçeklere atıftır.
Almanya'nın Karadeniz'e sevk ettiği Türk bayrağı çekilmiş Goeben ve Breslau adlı iki kruvazörünün Rus limanlarını topa tutmasıyla harbe dahil olduk. Dünya Harbine girerken, mesele Yıldız'daki Sultan Reşad'a arz edilmemişti, Meclis-i meb'usan'ın haberi ve kararı yoktu. Buna mukabil erkânı harbiye-i umumiye reisliği/genelkurmay başkanlığı, 1. Kurmay Başkanlığı'na Alman Alb. Bronsart Von Schellendorf getiriliyordu.