Alparslan Türkeş, 1965 yılında Hindistan’daki mecburi diplomatik görevinden dönünce Türk siyasetinde hitabet ve nükte ustası Osman Bölükbaşı’nın CKMP-Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne kaydoldu.
9 Şubat 1969’da Adana’da yapılan büyük kongre ile de CKMP’nin adı, MHP-Milliyetçi Hareket Partisi yapıldı ve Türkeş de “Başbuğ Türkeş” nidaları arasında genel başkanlığa seçildi. O günlerdeki heyecanı bugün de hatırlıyorum. Adana Erkek Lisesi’nde talebeydim. Başbuğ Türkeş’in elini de ilk defa o günkü Adana’nın en iyi oteli olan Pehlivan Palas’ın balkonunda sıkmıştım.
Merhum Türkeş, gençliğe ayrı bir mana ve kıymet veriyordu. Şanlı maziye layık parlak bir istikbalin iyi yetişmiş ve millî değerlere bağlı bir gençlikle mümkün olduğuna inandığı için partinin gençlik kollarının Ülkücü Gençlik olarak yetişmesi maksadıyla bütün tedbirleri aldı. Ama boş durmayanlar da vardı. Düne kadar kendine “merkez medya” diyen ve her darbenin arkasında yer almış malum gazeteler, o günlerde bu memleketin has evladı bu gençleri yıldırmak ve itibarsızlaştırmak için onlara “komando” ve “Türkeş’in komandoları” diyerek aleyhlerine haber yapıp kamp resimleri basıyorlardı. Ne var ki zaman, onları yalanlayacaktı. 1970-1980 arasında Türkiye, bir komünist darbe veya istilaya maruz kalmadıysa bunda bu milliyetçi vatansever gençlerin ödenmez hakları vardır. Milliyetçi ülkücü hareket, bu dönem zarfında binlerce üniversiteli ve liseli genci, İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı’yı, milletvekili İhan Darendelioğlu’nu, Gümrük Bakanı Gün Sazak’ı şehid verdi.
Türkler, dünyada mukaddes değerleri uğruna en fazla şehid veren Müslüman millettir. Ülkücüler de dinimiz, milletimiz, bayrağımız, istiklal ve istikbalimiz için en fazla şehid veren vatanseverlerdir.
MHP, 1969 seçimlerinde sadece Adana Milletvekili Alparslan Türkeş’le Meclis’e 1 üye olarak girdi. MV sayısı 1973’te 3’e çıktı. Böylece 1975’te kurulan Milliyetçi Cephe Hükûmetinde biri Başbakan Yardımcılığı olmak üzere 2 Bakanlık kazanıldı. 1977 seçimlerinde 16 milletvekili çıkarıldı. Kurulan İkinci Milliyetçi Cephe Hükûmetinde biri yine Türkeş Beyin Başbakan Yardımcılığı olmak üzere beş Bakanlık elde edildi.
12 Eylül darbesiyle mevcut siyasi partiler kapatıldığı için MHP de kapatıldı. Ülkücü gençler bir vefa görmeyerek kitleler hâlinde cezaevine yollandı. Mahkûmiyetler yaşandı, idamlar oldu.