Ruslarla Türkler, benzer kutuplardır. Birbirlerini çekmek yerine itmeleri bundandır. Tarihte imzaları, mekânda eserleri, zamanda solukları vardır. Kuzey-güney hattındaki toprakların iki devi, Ruslar ve Türklerdir.
Devlet-i âli Osman ile Rus Çarlığı'nın yaptığı muharebeler toplandığında çeyrek asır tuttuğu görülür. Bu bir mekânın iki güçlü millete dar gelmesi keyfiyetidir. Türkler, İslâm öncesi Çinlilerle komşu iken İslâm sonrası da Ruslarla komşu oldular. İslâm öncesi Çinlilerle çarpışan Türk kılıcı, İslam sonrası Ruslarla çarpışır oldu. Haçlı muharebeleri bir ân için bir kenara bırakılırsa Karadeniz-Akdeniz-Hazar Denizi üçgeni, uzun asırlar boyu Osmanlı, Çarlık ve Acem devletleri güç mücadelesinin amansızca yaşandığı bir sahadır.
Yukarı Asya'ya medeniyet mührünü vuran dört millet vardır. Türkler, Çinliler, Acemler ve Ruslar. "Yukarı Asya" dememizin sebebi, İslâm Medeniyeti merkezli Arap kavmi gerçeğini ayırmak içindir. Endülüs'e kadar uzanır ki ayrı bahistir.
Yukarı Asya bu dört kavmin yoğurduğu topraklardır. Türkler, İslâm sonrasında Hindistan Babüroğulları, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Muhteşem Osmanlı devirleriyle sancak yükseltmiştir.