1293/1876 Türk-Rus Harbi nihayetlenirken Rusların sulh şartlarından biri de Taksim'e bir kilise yapılmasıdır. İdare, bir de cami yapılmasına karar verir. Kilise inşa olur fakat cami kalır. Topçu Kışlasında cami vardır. Ancak Osmanlı iradesinin maksadı, İslâm’ın milletimize yüklediği büyük izzet ve şeref icabı meydan yerinde bir de muhteşem bir cami yükselmesidir.
Süleyman Demirel'in Başbakanlığındaki Milliyetçi Cephe Hükümeti Kültür Bakanlığı, 13 Mayıs 1977'de Maksemin arkasında Taksim Camiîni yapmak için Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan muvafakat ister. İstek incelemedeyken Hükümet değişir, CHP iktidar, Bülent Ecevit, Başbakan olur. Anıtlar Yüksek Kurulu, 09.07.1977'de Kültür Bakanlığı'nın talebini tasdîk eder. Ardından yine Hükümet değişir. Süleyman Demirel tekrar Başbakan olur. 5 Mayıs 1980'de ruhsat hazırlıkları yapılır. Taksim Camiî Şerifi Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği idarecileri, 11 Eylül günü Başbakan Demirel'le temel atma vs işlerini görüşürler. Ancak bir gün sonra 12 Eylül darbesi olur. Her tasarruf geriye doğru sarılarak hiç yapılmamışa döndürülür.
Buna rağmen Taksim sevdalıları boş durmazlar. 16.7.1992'de Taksim Camiî Kültür ve Sanat vakfı kurulur. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun makseme zarar vermemek şartıyla zikredilen sahaya cami inşa edilmesinde mahzur olmadığı kararının verilmesinde SHP'li Belediye Başkanı Nurettin Sözen'in de desteği olmuştur.
Aradan zamanlar geçer ve 1994'te Refah Partisi iktidara gelir. Necmettin Erbakan Başbakan, İsmail Kahraman Kültür Bakanı, Recep Tayyip Erdoğan da İBB Başkanıdır. Öndeki engeller yeniden aşılır. 29.7.1996 tarihli basında Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar'ın Taksim Camii Yaptırma Vakfı'nın projelendirmeyi hazırlattığını, bu yıl içinde bittiği takdirde temeli Başbakan Erbakan'ın atacağını haber verir. Düşünülen yer, aynı yerdir. Fikir de aşağı yukarı aynıdır. Altta otopark, kültür alanı ve üstte cami. Bir kısım gazeteler, bunu haber yaparken sırada Ayasofya’nın ibadete açılması olduğunu da dil altından ihbar ederler.
Diğer yandan Ziraat Bankası, 1980 yılında 406 parsel sayılı arsayı Vakıflar İdaresine satarken tapuya 10 yıl içinde inşaat yapılması aksi halde satanın geri alma hakkı doğacağı şartını yazdırmıştır. Dolambaçlı engeller yüzünden bu şart, geçen senelere rağmen yerine gelmemiştir. Şimdi dönem de 28 Şubat dönemidir. Ziraat Bankası dâvâ açar, Yargıtay emlâkı iade eder.