Rasim Özdenören Yeni Şafak Gazetesi

Değişim zorlu bir iştir

Hiç kuşku yok. Her doğum zahmetlidir. Eğer zahmetli olmayaydı dünyaya getirilen varlığın bir değeri olur muydu? Durum yalnız canlı varlıklar için değil, kurumlar için de geçerli... Bir hukukî kurumun...

03 Mart 2019 | 151 okunma

Hiç kuşku yok.

Her doğum zahmetlidir. Eğer zahmetli olmayaydı dünyaya getirilen varlığın bir değeri olur muydu?

Durum yalnız canlı varlıklar için değil, kurumlar için de geçerli...

Bir hukukî kurumun kurulması veya ortadan kaldırılması, kısaca değişim de zahmete katlanmayı gerektirir. Onlar da zahmetle kurulduğu için değer taşır. Yoksa bir statüden ötekine geçmek ne kolay olurdu!

J. H. Kircmann, geleneksel hukuk bilimine hücum ederken şunları söylüyor: “Hukukçuların onda dokuzunun hatta daha çoğunun uğraştığı, pozitif kanun boşlukları, iki anlama gelen kelimeler, çelişkiler, eskimiş ve keyfî hükümlerdir. Kanun koyucunun bilgisizliği, ihmali, ihtirası, eserlerin konusu olmaktadır... Pozitif hukuk yüzünden hukukçular, yalnız çürümüş tahta yiyen, yalnız hastalıklarla uğraşan kurtlar haline gelmişlerdir. İlim rastlantısal olanı kendisine konu yaptığı için, kendisi de rastlantısal olmaktadır. Kanun koyucunun üç yeni düzeltici kelimesi, koca kitaplıkların okkalık kâğıt haline gelmesine yetmektedir.” (Hukuk Felsefesi, Adnan Güriz, Ankara, 1992, s. 3).

Pappini de, Gog adlı ironik eserinde Roma hukuku için “hasis ve açgözlü köylülerin hukuku” olduğunu söyleyerek benzer bir durumu vurguluyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 300 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 285 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 306 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 307 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 263 Okunma