İçinde bulunduğumuz bu son bir ay benim için kitap fuarlarını dolaşma dönemi oldu.
Diyarbakır, Bursa, İstanbul, Isparta, Iğdır, Kahramanmaraş şimdiye kadar gidebildiğim yerler. Bundan sonra gene bu ay içinde Mardin, Gemlik, Kırıkkale seyahatlerim olacak. Ve sanırım bu yılın kültürel gezilerini böylece noktalamış olacağım. Ziyaret ettiğimiz her bir kentimizden olumlu, keyifli, zevkli ve öğretici izlenimlerle ayrıldım. Kahramanmaraş’a ise bu defa “Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nin açılışı dolayısıyla gittim. Müze 6 Mart Çarşamba günü açılışını gerçekleştirdi.
Aralarında Necip Fazıl Kısakürek de olmak üzere Alaeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, ve benim de isimleri sayılan, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Maraşlı edebiyatçıların ürünleri ve edebiyat yaşamları müzede sergileniyor.
1850 yılında inşa edilmiş olan bu tarihi bina Cumhuriyet dönemine kadar Amerikan Koleji, Alman Hastanesi, Maraş Ortaokulu ve nihayet 1950’lerden sonra Maraş Lisesi olarak hizmet vermiştir.
Bina yaklaşık üç yıldan bu yana edebiyat müzesi olarak hazırlanıyordu. Taş binanın aslına uygun olarak restorasyonunun olsun, kütüphane ve müze bölümlerinin iç düzenlemesinin olsun büyük emek ve zevk ürünü olarak ortaya çıktığı teslim edilmelidir... Müze gezildiğinde Maraş edebiyatının yüzyıllar öncesine dayanan tarihinden günümüze gelinceye kadar olan serüvenini izlemek ve bu zengin tarihi birikim karşısında takdir duygularıyla meşbu olmamak mümkün olmuyor.
Açılış törenine; 7 Güzel Adam’ın yaşayan isimlerinden Nuri Pakdil ile ben ve Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, Ahmet Özdemir, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ile davetliler katıldı.