Birkaç gün sonra Ramazan Bayramı’nı yaşayacağız. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılabilecektir. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin İş Kanunuyla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.
4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa iş sözleşmesinde, toplu iş sözleşmesinde veya işyeri uygulaması ile aksi bulunmaması halinde ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir.
Dolayısıyla özellikle, turizm, sağlık, temizlik, güvenlik gibi hizmet sektörlerinde bayramda da çalışılması zarureti nedeniyle, tatil yapmayarak çalışan personelin ilave bir ödemeye hak kazanması söz konusudur.
Ramazan Bayramı’nda hastanede çalışan bir sağlık görevlisinin, normal ücretine ilave olarak o günlük çalışması karşılığında, bir günlük yevmiyesinin (ücretinin) ödenmesi gerekecektir. Örneğin, aylık 3.000 TL brüt ücretle çalışan sağlık görevlisinin (günlük ücreti 100 TL/Brüt olan) bir kişiye Ramazan Bayramında tatil yapmayarak bir gün mesaisinde çalışmış ise bir aylık çalışması karşılığında 3.000 TL ve Ramazan Bayramındaki bir günlük çalışması için de 100 TL olmak üzere toplam 3.100 TL brüt ödenecektir.