Uygulamada hem 5510 sayılı Kanun uyarınca SGK tarafından yetim aylığı alan kız çocuklarına çeyiz parası (evlenme yardımı ödenmekte) ve hem de son yapılan düzenlemelerle çeyiz hesabı açanlara devlet katkısı verilmektedir.
Evlenme (çeyiz) yardımı, hem 5510 sayılı Kanunda sosyal güvenceye sahip vefat eden anne ve/veya babasından yetim aylığı bağlanmış kız çocuklarına evlenmeleri durumunda Devlet tarafından yapılan yardımı ifade etmektedir.
SGK tarafından uygulanan çeyiz (evlenme) yardımında; evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmektedir. Erkek çocuklara veya dul eşlere çeyiz yardımı verilmemektedir.
Dolayısıyla;
1- Kız çocuğunun hak sahibi olarak yetim geliri veya aylığı alması,
2- Kız çocuğunun evlenmesi,
3- Talep etmesi gerekmektedir.
Evlenme ödeneğinin miktarı, SGK’dan kız çocuğu tarafından alınan en son gelir veya aylığının 2 yıllık tutarı, yani 24 katıdır.
Aynı zamanda evlenme yardımı alan kız çocuğu, eşinde dolayı sağlık yardımlarından yararlanamıyorsa, kendisi üzerinden 2 yıl boyunca sağlık yardımlarından da yararlanabilecektir. Kız çocuklarının evlenme ödeneğinden yararlanabilmeleri için talepte bulunmaları gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, SGK ancak kişinin talep etmesi halinde çeyiz yardımı ödemektedir.