Bir işyerinde çalışanlar için işverenler tarafından genel sağlık sigortası primi, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi, hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı primi ve işsizlik primi ödenmektedir.
Çalışanların emekliliği, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası için ilk prim bildirilen gün ve matrah dikkate alınarak hesaplanmaya başlıyor ve bu süreç emekliliğe kadar sürüyor. Stajyer olarak işe girip de ilk başlangıç tarihi staj başlangıç tarihi olarak sayılmamasının da sebebi budur. Çünkü stajyerler adına uzun vadeli sigorta kolları dediğimiz, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi yatırılmıyor.
Genel olarak yaşlılık sigortası olarak belirtebileceğimiz bu yoldan, SGK tarafından sigortalıya sağlanan başlıca haklar, yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılmasıdır.
Genel olarak emeklilik işlemlerinin yapılabilmesi için;
1- Sigortalı, SGK’ dan emekli olabileceğine dair bir yazı getirir, yazıyla birlikte kişi emeklilik sebebiyle çıkış talebini işyerine iletir,
2- Çıkış verildikten sonra vatandaş ya e-devlet üzerinden online başvuru yapar ya da tahsis talep beyan ve taahhüt formu ile SGK’ya elden başvurur.
3- Başvuru sonrası SGK re’sen emeklilik için gerekli şartları tamamlayıp tamamlamadığını tespit eder. Örneğin varsa kamu hizmetleri talep edilir vb.
Gençler ne zaman emekli olacak?
Son 5-6 yıl içinde işe girmiş olan bazı genç arkadaşlarımızdan oldukça soru geliyor. Kademeli geçiş ve sosyal güvenlik reformu ile birlikte düzenlenen emeklilik şartlarından en çok ilk defa 2008 sonrası sigortalı olanlar etkilendi.