Resul Kurt Star Gazetesi

‘Fazla mesai hesabında’ bunlara dikkat!

İşçi işveren arasında en fazla tartışma yaşanan ve yağıya intikal eden konulardan birisidir fazla mesai. Okurumuz E. KAYA; “Çalışan işçinin hafta tatili mesaisi nasıl hesaplanır? Resmi tatil hafta...

19 Mayıs 2016 | 148 okunma

İşçi işveren arasında en fazla tartışma yaşanan ve yağıya intikal eden konulardan birisidir fazla mesai. Okurumuz E. KAYA; “Çalışan işçinin hafta tatili mesaisi nasıl hesaplanır? Resmi tatil hafta tatiline denk gelirse nasıl hesaplanır? Resmi tatil mesaisi nasıl hesaplanır? Bu konularda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim” diyor.

Elbette doğru olan, personelin haftalık çalışma süresi kadar çalıştırılması. Diğer bir deyişle fazla çalışma hem ücret maliyetinin artması ve hem de personel için mesai sonrası yorgunluk nedeniyle çok tercih edilmemesi gereken bir düzenlemedir.

İş Kanununa göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. İşçi-işveren arasında bunun altında bir çalışma süresi de kararlaştırılabilir. Aksi kararlaştırılmamışsa sözleşme veya işyeri uygulaması yada TİS ile belirlenen çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Örneğin 5 gün çalışan işyerlerinde 5x9= 45 saat olabilecektir.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde 11 saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir. 6715 sayılı Torba Kanunla yapılan düzenlemeye göre, Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar artırılabilir.

Yüzde 50 zamlı

İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır.

7.5 saati aşan gece çalışmaları ve 11 saati aşan gündüz çalışmaları, haftalık 45 saatin aşılıp aşılmadığına bakılmaksızın fazla çalışma sayılmaktadır.

Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl ocak ayında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 206 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 167 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 300 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 175 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 270 Okunma