Otomotiv sektörü, uzun bir süredir hurda araç teşviki getirilerek otomotiv ve yan sanayi endüstrisinin canlandırılmasını ve istihdamın artırılmasını istiyor.
Daha önce de uygulanıp büyük bir fayda sağlanan hurda teşviki konusunda hem vatandaşta hem de otomotiv sektöründe büyük bir beklenti var.
Esasen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan, otomotiv ve yedek parça sanayinin canlandırılması ve buna bağlı olarak istihdam artışının sağlanması için yeni bir hurda düzenlenmesinin getirilmesi ve yeni araç alacaklara, hurda teşvikinden faydalanarak, belli miktarda indirim sağlanması uygun olacaktır. Hurda teşviki paketi sadece tek bir vergi indirimi ile sınırlı tutulmalı, 15 yaşın üzerindeki tüm araç sahiplerini kapsayan bir paket olmalıdır.
Hurda teşvikinin getirilmesi hem tüketimin canlanmasına bağlı olarak üretim ve istihdam artışı, hem de ekonomiye ve finansal piyasalara katkı sağlayacaktır.
Yapılacak bu düzenleme;
1-Hurda teşviki ile otomotiv ve yan sanayi piyasası canlanır,
2-Yeni alınacak araçlar nedeniyle kamuya ciddi miktarda vergi ödemesi yapılır,
3-Otomotiv sektöründe istihdam artar ve buna bağlı olarak işsizlik düşer,
4-Trafikte ciddi tehdit oluşturan 6 milyonun üzerinde hurda aracın trafikten çekilerek can ve mal güvenliğinin artırılması sağlanır,
5-Eski teknolojili araçların karbon salınımı ile yaptığı çevre/hava kirliliği önlenmiş olur,
6-Eski model araçların piyasadan çekilmesiyle Nakliye piyasasında fiyat dengesi sağlanır.
7-Ülkemizde ciddi bir ithalat kalemi olan hurda demir-çelik ithalatındaki düşüş nedeniyle cari açık olumlu yönde etkilenir. Hurda demir ve çelik üretimi ile bu mamullerin fiyatlarındaki düşmelere bağlı olarak diğer sektörlerde de fiyat avantajı sağlanmış olur.
Hurda araç teşvikinin getirilmesi halinde ciddi avantaj ve faydaların sağlanacağı açıktır.
Başta binek otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve Pick-Up gibi araçlar olmak üzere hurda teşvikinden tüm araçların yararlandırılması ekonomiye cansuyu olacaktır.