Son yıllarda esnafın, tüccarın, işadamlarının en büyük sıkıntılarından birini de karşılıksız çek ve buna bağlı olarak zincirleme yaşanan zorluklar oluşturmaktaydı.
Öyle ki bazı şirketlerin elinde on milyonlarca liralık karşılıksız çek bulunmasına rağmen, ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktaydı.
İşte iş dünyasının, TOBB, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul sanayi Odası ve diğer odaların talepleri neticesinde, 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla çek yasasında piyasalara güven verecek ve uygulamada yaşanan sıkıntıları çözecek bir model geliştirildi.
Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak ‘karşılıksızdır’ işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacak. Verilen adli para cezalarının ödenmemesi durumunda, bu ceza, kamuya yararlı bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevrilecek.
Ancak, hükmedilecek adli para cezası; çek bedelinin karşılıksız kalan miktarı, çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz tarihinden itibaren işleyecek ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile takip ve yargılama gideri toplamından az olamayacak.