Staj döneminin gelmesiyle birlikte birçok işletmede üniversite öğrencilerinin staj/çalışma dönemi başlayacaktır. Bu kapsamda staj yapmak için başvuran üniversite öğrencilerini SGK uygulamaları yönünden (Sigortalı Yapılıp Yapılmayacakları Konusunda) 3 farklı kapsamda değerlendirmek gerekmektedir.
1- Yükseköğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan üniversite öğrencileri,
2- Yükseköğrenimleri sırasında okul tarafından staj yapması uygun görülen üniversite öğrencileri,
3- Staj zorunluluğu olmayan, yüksekokul tarafından staj yaptırılmayan ancak işverenlerce bulunup çalıştırılan üniversite öğrenciler.
Zorunlu staj şartı bulunanlar yanında okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılmakta ve SGK primleri okul tarafından ödenmektedir. Bu sadece staj süresini kapsamaktadır.
Staj süresinin aşılması halinde ne olur?
Staj süresinin uzaması nedeni ile belirlenen staj süresinin aşılması durumunda stajyer ile işveren arasındaki ilişki staj ilişkisinden çıkıp çalışma ilişkisine dönüşeceğinden, stajdan söz edilmesi mümkün olmayacak, üniversite öğrencisi normal çalışan gibi değerlendirilerek tüm sigorta kollarına tabi olacaktır. Bu durumda söz konusu Üniversite öğrencisinin okul tarafından sigorta primleri ödenmeyeceğinden kendisine ödenen ücretten tüm vergi ve SGK kesintilerinin normal bir çalışan gibi yapılması gerekecektir. Yani, okul tarafından belirlenmiş olan staj süresinin kesinlikle aşılmaması gerekmektedir.
Staj zorunluluğu yoksa ne olacak?