Taşeronluk sistemi, son yıllardaki önemli konulardan birisini oluşturuyor. Hem kamu ve hem de özel sektörde, uzmanlaşma ve yönetim kolaylığı nedeniyle bir çok hizmetin alt işverene/taşerona verildiği görülüyor.
Bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıranlara alt işveren ya da halk arasındaki adıyla taşeron denilmektedir.
Esasen alt işverenlere verilen işlerle ilgili olarak bazı yasal düzenlemelere dikkat edilmesi gerekiyor.
Öncelikle her iş alt işverene/taşerona verilemez. İşverenlerin kendi işçileri ve yönetim organizasyonu ile mal veya hizmet üretimi yapması esastır.
Bir işin alt işverene/taşerona verilmesinde asıl iş mi, yoksa yardımcı iş mi olduğu da büyük önem taşıyor. Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.
Yardımcı işlerin alt işverene/taşerona verilmesinde herhangi bir yasal engel bulunmazken, asıl işlerde bu yönde bazı şartlar aranmaktadır. Buna göre asıl iş;
a) İşletmenin ve işin gereği,
b) Teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir.