Rüştü Bozkurt Dünya Gazetesi

Turhal ve Amasya’da iki gün

Turhal, gençlik anılarımın at koşturduğu yerlerden biridir. Turhallı Mustafa Adak’tan Cemal Akdoğan’a Gazi Osman Paşa Lisesi’ndeki arkadaşlarım zihnimin derinliklerinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Turhal...

07 Haziran 2018 | 167 okunma

Turhal, gençlik anılarımın at koşturduğu yerlerden biridir. Turhallı Mustafa Adak’tan Cemal Akdoğan’a Gazi Osman Paşa Lisesi’ndeki arkadaşlarım zihnimin derinliklerinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

Turhal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömür Çenesiz içten bir dostur. Epey zamandır yöreyi ihmal ettiğimizi söylüyordu. Bir iftar yemeği sonrasında söyleşi için çağırdı.

Turhal’a gittim; toplum olarak hepimizin kapısında pusuda bekleyen değişimin fırsat ve tehlikelerini anlatlaya çalıştım.

Kalkınma sorunlar üzerinde kafa yoranlar bilir ki, bir ülke insanını ortalama 3 bin dolar milli gelir düzeyinden 10 bin dolar düzeyine çıkarmak görece daha kolaydır: Düşük verimli kırsal kesimden daha yüksek verimli sanayi üretimi alanına göç milli geleri büyütmenin itici gücüdür.

Kentlere göçün yarattığı yeni mal ve hizmet alanlarına odaklanma bir başka gelişme kanalıdır.

Birçok ülke kişi başı milli gelirini 10 bin dolara çıkarabilmiştir; ama çok az ülke 20 bin dolarlık gelişme eşiklerini aşabilmiştir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğu Karadeniz Havzası turizmi nasıl planlanmalı? 27 Eylül 2018 | 254 Okunma Ali Gevgilili entelektüel korkaklardan değildi 20 Eylül 2018 | 102 Okunma Teslim olmayalım önlem alalım 13 Eylül 2018 | 108 Okunma Ordulular “istikrar” ve “sağlam gelecek” arıyor 06 Eylül 2018 | 157 Okunma Bu noktadan sonra ne yapmalıyız? 30 Ağustos 2018 | 146 Okunma