Günlerdir konuşuluyor... Brexit... Britain ve exit kelimelerinden türetilmiş yeni bir kavram, dünya diplomasi gündeminin ilk sırasında... Türkçesi, İngiltere’nin çıkışı... Nereden çıkışı? Aslında hiçbir zaman tam bağlanamadığı Avrupa Birliği’nden çıkışı... Oylama 23 Haziran günü yapılacak... Başta AB’den çıkmayı isteyen İngilizlerin oranı, kalmak isteyenlerden fazlaydı... Ve tartışmanın odağında yine Türkiye vardı... Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma olasılığını “öcü geliyor” diye yaramaz çocuğunu korkutan anne misali AB yanlılarına gösteren kesim bir adım önde gibiydi. Sonra AB yanlısı bir İngiliz milletvekilinin sokak ortasında “Britain first” (Önce İngiltere) sloganını atan birisi tarafından öldürülmesi tam bir travma oldu. Kampanyalara ara verildi. Kamuoyu yoklamaları AB’de kalmak isteyenlerin de sesinin bir nebze etkili olduğunu gösteriyor.
Son sözü İngilizler söyleyecek... AB’den çıkma kararı alınsa da bu yavaş ilerleyen bir boşanma süreci olacak. Londra yine altı aylığına AB dönem başkanlığını alacak önümüzdeki yıl. Yani kopuş birdenbire olmayacak...
Bunu not düşelim. İngiltere AB’de kalma kararı alırsa da, AB yine büyük bir hasar görmüş olacak. Hiçbir zaman AB ortak para birimi Euro ya da ortak sınır sistemi Schengen’de yer almak istemeyen İngiltere’nin bu sınıra gelmesi, savunması, ekonomisi ve politikasıyla AB’ye her durumda darbe vurmuş olacak.
Belki de bu referandum süreci Fransa başta olmak üzere, AB’nin diğer ülkelerinde de birliği tartışmaya açacak...