1 Kasım seçimleri için nefesler tutuldu. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışındaki Türkiye’de de bu önemli demokrasi randevusunun sonuçları merakla bekleniyor.
2.900.000 civarındaki toplam kayıtlı yurtdışı seçmeninin 1.273.137’si Pazartesi günü öğle saatleri itibariyle oy kullanmıştı. Yani toplam yurtdışı seçmenin yüzde 43.92’si seçimlerde oy kullandı.
1 Kasım’a kadar gümrüklerde de oy kullanma işleminin devam edeceğini göz önünde bulundurunca, kullanılacak oy sayısının 1.300.000’e yaklaşacağını öngörmek zor değil.
Bu rekor bir katılım, bu noktanın altını çizmek gerekiyor.
Bir önceki seçimlerde kullanılan oy sayısı 1.056.000 civarında kalmıştı. Oran olarak yüzde 36 rakamına tekabül ediyordu oy kullanma oranı.
Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı seçimlerin yurtdışı ayağı için bir çalışma komisyonu kurdular. Pek çok kez bir araya gelerek seçim kampanyaları, oy kullanma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi gibi konularda kafa yordular.
Ve sonuçta 7 Haziran seçim sonucuna razı gelmeyen seçmen kitlesi daha aktif bir şekilde demokratik rolünü oynamak üzere sandık başına gitti.
Bakmayın Japonya’dan gelen kavga gürültü haberlerine. Bir istisna olarak görülebilecek bu tür vakaların aksine Avrupa’daki seçim sürecinin “bir şenlik havasında” geçtiği belirtiliyor. Şenlik havasında ifadesinin tırnak içinde verdim çünkü konuyla ilgili en çok veriye sahip olan bürokratlardan birisinin ifadesi bu şekilde.