Afrin Harekâtı başarı ile devam ediyor. Harekâtın Afrin ayağının tamamlanmasına ramak kaldı. Rabbim izin verirse Afrin sonrası daha kolay ve daha hızlı olacak. Afrin’in etrafı kuşatılmış durumda. Bazı noktalarda 5 km, bazı noktalarda 2 km şehrin yakınına kadar bu satırlar kaleme alınırken yaklaşılmıştı. Bu satırları okurken daha ileri aşamaya ulaşıldığını ve son hamle hazırlıkları yapılıyor olacaktır.
Diğer taraftan Türkiye’nin kararlı bir şekilde devam ettirdiği harekâtın ardından uluslar arası arabulucular harekete geçti. Resmi veya gayrı resmi yollardan Türkiye’nin başarı ile devam ettirdiği harekâtın daha ileri gitmesini önlemek için hamleler ve tekliflerin gelmeye başladığı görülüyor. Bölgeyi bu hale getirip enerji koridoru açmak ama hedefi olan ABD şu an Türkiye’nin elde ettiği başarının ve devam eden harekâtın bir noktada durması için uğraşıyor. Bu uğraşa İngiltere’nin de dolaylı olarak katıldığı ifade ediliyor.
Şu an gelen bilgilere göre ABD Afrin’in boşaltılması, PYD-YPG ve PKK militanlarının silahlarını bırakarak açılacak koridordan şehri terk etmelerine yönelik Türkiye’ye teklifler hazırladığı ve bu yöndeki tekliflere tepkisini öğrenmeye çalıştığı işaretleri geliyor. Bunun ötesinde Mümbiç’in de silahsızlandırılması ve burada da ortak hareket edilmesine yönelik öneriler masaya getirmek üzere olduğu anlaşılıyor. Şu anda ABD ile Afrin bölgesi konusundaki müzakerelerin hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. Fakat gelen bilgilerden anlaşıldığı kadarı ile ABD Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yağacağı Harekâttan vazgeçirmenin yollarını arıyor. O nedenle yeni manevraların, yeni stratejilerin peşinde. Hatta Türkiye’ye farklı açılardan gözdağı verme, başka açılardan sıkıştırma ve masada elini güçlendirme hazırlıkları ve planları göz ardı edilmemelidir. ABD’nin geleneğinde sıkıştığı yerde hiçbir kural tanımama vardır.
Diğer taraftan Rusya, dolayısıyla Suriye rejimi seçimler dolayısıyla bir süreliğine içe kapandıkları görülüyor. Onların Afrin sonrası hamlelerinin ne olacağı belli değil.
Sahada ve diploması alanında bunlar yaşanırken Türkiye’nin Afrin Harekâtı ile birlikte yaşadığı eksiklikleri, hataları mutlaka masaya yatırmalıdır. Belli alanlarda yaşanan zaaflar ve bu zaafların kaynaklandığı nedenleri doğru tespit etmelidir. Gördüğüm kadarı ile Türkiye’nin yıllardır bölgeye ektiği istihbarat kaynaklarını yeterince kullanmadığıdır. Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyası, Kafkasya hattına kadar bir dönem ektiği ciddi bir ağ vardır. Türkiye’yi bölgede güçlü kılan budur. Fakat bu ağ zaman zaman kesintiye uğradığı görülmektedir. Eğer bu işlerden sorumlu devletin en yetkili birimlerinin başındakiler bir gazetede çıkan haber üzerine altındakilere ‘Bu bilgiler bizde niye yok. Gazetelerden öğreniyoruz’ demek durumunda kalıyorsa kesintiye uğrayan bir durumdan söz edebiliriz. Onun için özellikle 15 Temmuz’la birlikte yaşanan gelişmelerin telafisi kısa zamanda yapılmazsa bölgede yeşersin diye ekilen tohumlar susuz kalacaktır. 15 Temmuz sonrası stratejik noktalarda yaşanan zorunlu değişimlerin devletin devamlılığı ilkesi doğrultusunda eksikliklerin giderilmesi muhakkaktır. Afrin Harekâtı işte bu nedenle Türkiye açısından önemli bir laboratuardır. Eksiklikler, hatalar, zaaflar Afrin Harekâtı tecrübesinde masaya yatırılmalıdır. Devletin kesintiye uğrayan, yanan bazı devrelerinin tekrar kurulması gerekmektedir. Tamiri zorunludur. Yoksa yeni hatlar, yeni devreleri sıfırdan kurmak zorunluluğu doğacaktır.
Afrin Harekâtı’nın başarısının gölgesinde kalmaması gereken çok ciddi dersler var. Bu derslerden yararlanılması kaçınılmazdır. Bu dersler ileri ki dönemlerde lazım olacak hayati öneme sahip derslerdir.