Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı nüfus verilerini açıkladı. Ülkemizin nüfusu tam olarak 79.814.871 kişi. Çok ciddi bir artış olmamış, yıllık nüfus artış hızı bir önceki yıl binde 13,4 iken, 2016 da 13,5 olarak gerçekleşmiş. Ancak önem arz eden bir konu var ki, o da "göç meselesi". TÜİK verilerine göre Hakkari, Tunceli ve Şırnak başta olmak üzere önceki yıllara oranla ciddi göç veren iller var. En çok göç alan iller ise herkesin tahmin edebileceği gibi meşhur üçlü: İstanbul, Ankara, İzmir.
Bütün bu verilerle bağlantılı olmakla birlikte mutlaka çözmek zorunda olduğumuz, hayati önem taşıyan göç türü "dış göç" daha açık ifadesi ile Suriyeliler meselesidir. Kayıtlı ve kayıt dışı yaklaşık beş milyon Suriyeli göçmenin ülkemizde yaşadığı düşünülüyor. Aslında dilimiz alıştığından "göçmen" tabirini kullanıyoruz.Oysa bu insanların hukuki statüsünün "göçmen, mülteci, sığınmacı" tanımlamalarından hangisine uyduğu konusu bulanık.
Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesinde, mülteci kavramı, vatandaşı olduğu ülke dışında olan ve ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncesi nedeniyle zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen veya dönmek istemeyen kişileri ifade etmektedir.