Şakir Kurter Milat Gazetesi

Tok dünyanın açları

Uzmanlar dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara yaklaşacağını tahmin ediyor. Eğer bu tahmin gerçekleşir yeryüzünde yaşayan insan sayısı 10 milyaraulaşırsa bu nüfusu beslemek içi şu an...

01 Aralık 2017 | 2.340 okunma

Uzmanlar dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara yaklaşacağını tahmin ediyor. Eğer bu tahmin gerçekleşir yeryüzünde yaşayan insan sayısı 10 milyaraulaşırsa bu nüfusu beslemek içi şu an üretilen gıdanın %70 fazlasının üretilmesi gerekecek. Yani bu, insanoğlunun geçtiğimiz 8 bin yılda tükettiği kadar gıdayı önümüzdeki 33 yılda tüketeceği anlamına geliyor.

Yerkürenin kaynakları tükeniyor mu? Pazar ekonomisi ve tüketim penceresinden baktığımızda “evet tükeniyor” cevabını vermemiz gerekiyor. Küreselleşme, yerel ve uluslararası şirketlerin her coğrafyaya “Pazar” gözüyle baktığı bir anlayışı hakim kıldığından bugün için Türkiye ya da Türk halkı kavramlarının yerini Türkiye pazarı almış durumda. Bunun gibi küresel zihin için söz konusu Çin değil, yaklaşık 1,5 milyarlık Çin pazarı ya da 1,3 milyarlık Hindistan pazarıdır. Tabii işin içine sermaye girince insanların ihtiyacından çok pazarın küresel kampanyalarca oluşturulan tüketim talebi söz konusu ediliyor. Medyada ve marketlerde sunulan tüketim kalıpları kısa sürede alışkanlıklara dönüşerek büyük çaplı gıda taleplerine yol açıyor. Ancak bu talepleri karşılayabilecek tarımsal kaynaklar sınırlı. Dünyamızın karasal alanlarının sadece %10’u tarım amaçlı kullanılabiliyor ve bu alanları artırmanın hiçbir yolu yok. Aksine tarım alanları gittikçe azalıyor. Son 40 yılda tarıma elverişli alanların %30’undan verim alınamıyor.

“Kaynaklarımız tükeniyor mu?” sorusuna alternatif bir açıdan baktığımızda ise oldukça ironik bir durumla karşılaşıyoruz. Dünya üzerinde 815 milyon açlık çeken insana mukabil 716 milyon da obez bulunuyor. İşte çağın çelişkisi ya da trajedisi. Dünyanın bir kısmı ihtiyacının çok üzerinde gıda tüketirken,bir kısmı en temel gıda maddesine erişemiyor. Mesela, sahra altı Afrika’da her dört kişiden biri günlük besin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak bir beslenme düzeninde bulunuyor. Her yıl 10 milyon insan açlıktan ölürken terazinin diğer kefesinde 4 milyon insan da obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarından ölüyor.

Düşünün ki, Türkiye gibi on ülke her gün açlık çekiyor ve bu açlar ordusuna her yıl yaklaşık 40 milyon insan katılıyor. Akıllara ağır gelen bu manzarayı daha da ağırlaştırıp hiçbir vicdanın kaldıramayacağı sıklete eriştiren bir gerçek daha var ki o da her yıl 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atılıyor olduğudur.

TÜRKİYEDE DURUM

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye ve AB ilişkilerini yeniden düşünmek 31 Ağustos 2018 | 4.337 Okunma ABD'nin kanlı eli 17 Ağustos 2018 | 4.163 Okunma Bedelli askerliğin düşündürdükleri 10 Ağustos 2018 | 6.222 Okunma YKS sonuçlarının düşündürdükleri 03 Ağustos 2018 | 4.255 Okunma Doğal afetler ve iklim değişikliği 27 Temmuz 2018 | 208 Okunma