Sami Kohen Milliyet Gazetesi

Doğu Akdeniz’de yeni eksen mi?

Geçen hafta Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleşen bir “üçlü zirve”, Doğu Akdeniz’de yeni bir oluşumun işareti mi? Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Mısır Devlet Başkanı...

06 Mayıs 2015 | 276 okunma

Geçen hafta Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleşen bir “üçlü zirve”, Doğu Akdeniz’de yeni bir oluşumun işareti mi?
Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Anastasiadis, Mısır Devlet Başkanı El Sisi ve Yunanistan Başbakanı Çipras’ın buluşup Doğu Akdeniz’in geleceğe ilişkin stratejik kararlar alması, sıradan bir olay değil tabii.

Üç liderin ele aldığı ve üzerinde mutabık kaldığı başlıca konular, Doğu Akdeniz’de “münhasır ekonomik bölgeler”in belirlenmesi ve Kıbrıs adasının güneyindeki doğal gaz kaynaklarının (işletmeye açılacağı zaman) Mısır yoluyla dünyaya pazarlanmasıyla ilgili.
Her iki konu da halen ilk aşamasında. Münhasır ekonomik bölge sınırlarının çizilmesi ve adanın güneyindeki doğal gazın çıkarılması zaman alacak. Ancak üç ülkenin bu projeler üzerinde çalışmaya başlamaları, bir “stratejik ortaklık” kurma istek ve kararlılığını gösteriyor.
Tabii ki şu anda bunu “bölgesel yeni bir eksen” olarak nitelendirmek mümkün değil. Ama son zamanlarda Kıbrıs Rum yönetiminin içinde olduğu başka ikili veya çok yanlı işbirliği bağlarının kurulduğu görülüyor. Örneğin İsrail ile Güney Kıbrıs (ve Yunanistan) arasında savunma ve enerji alanlarında ve gene Rum yönetimi ile Rusya arasında siyasi ve ekonomik alanda yeni işbirliği adımları atıldı.
***
Türkiye bu oluşuma seyirci. Ankara Güney Lefkoşa’daki son üçlü zirvede varılan mutabakata sert tepki gösterdi. Resmi ağızlar Türkiye’nin her zamanki gibi Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesini tanımayacağını, doğal gaz kaynaklarının “tek yanlı” işletilmesine de izin vermeyeceğini söylediler.
Türkiye BM’nin Deniz Hukuku ile ilgili uluslararası sözleşmesine dahil olmadığı için, Doğu Akdeniz’in “paylaşılması” çalışmalarının da dışında kalıyor. Bu gerekçeyle, üçlü zirvede alınan karara da itiraz ediyor. Ne var ki daha önceki çalışmalarda da uluslararası camianın Ankara’nın pozisyonunu geçerli saymadığı görüldü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 139 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 212 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 259 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 287 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 316 Okunma