“Savunma, uçak ve otomotiv sanayisi gibi önemli alanlara ilişkin yüksek aerodinamik testlerin yapılmasına olanak sağlayacak Türkiye’nin ilk rüzgar tüneli tamamlandı. Bu tünel sayesinde uçaklarda, araçlarda sürtünme azaltılacak, daha az yakıt harcanacak” açıklamasının ardından, böyle bir merkeze Türkiye ile birlikte 8 ülkenin sahip olduğu belirtildi.
Toplam 25 milyon liraya mal olan rüzgar tünelinin yapıldığını OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci duyurdu ama yeterli araştırmayı yapmamış. Büyük Önder Atatürk’e haksızlık yapılmasın, hakikat bilinsin isteriz.
UÇAK SATAN TÜRKİYE
Atatürk, bir ulusun tam bağımsızlığı için öncelikle savunma sanayinin kurulması gerektiğini bildiğinden konuya çok önem verdi. Savunma sanayiyi kurmak diğer sanayileri kurmaktan çok daha zor olduğu bilinir. Çünkü bütün hasım devletler, savunma sanayisi kuramamanız için ellerinden geleni yapar. O nedenle 1925 yılının şubat ayında Atatürk “İstikbal göklerdedir” deyip, Türk Hava Kurumu’nu (THK) kurmuş, anılan kuruma uçak üretilmesi görevini verdi.
1926 yılında da Kayseri’de uçak fabrikası, Kırıkkale’de silah ve mühimmat fabrikaları kuruldu. Tersaneler yenilendi, savaş gemisi üretilmesi için çalışma başlatıldı. Ülkede havacılığını geliştirmek için hamleler yapan Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi vatansever sanayicilerle birlikte Avrupa’ya uçak satan bir ülke haline gelindi.
Bütün bu gelişmelere rağmen dünyanın en iyi uçaklarını üretmek için rüzgar tüneli ihtiyacı doğdu. 1936 yılında Ankara-Beştepe’de rüzgar tüneli inşasına başlandı. Araya 2. Dünya Savaşı’nın girmesi nedeniyle rüzgar santralı 1946 yılında tamamlanıp hizmete sokuldu.