Atatürk’ün 85. ölüm yıldönümü Cuma gününe rastladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı 1924’te kuran Gazi Mustafa Kemal ve şehitlerimize cuma hutbesinde Fatiha okunur diye bekledim. Cumayı beklemeden, hutbe metnini aldım. Okudum ama yine Atatürk yoktu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde Atatürk’ün adını anmamayı Mehmet Görmez döneminde başlattı, Prof. Dr. Ali Erbaş da devam ettiriyor. Gerekçe olarak Gazi Mustafa Kemal ve bakanların imzasını taşıyan 5 Mart 1340 yani 1924 tarihli kararname gösteriliyor. Kararnamede şunlar yazılı: “Bundan sonra Camilerde Hutbelerde şahıs ismi söylemeksizin ‘Millet ve Cumhuriyetin Kurtuluşu için’ dua edilmesi karar kılınmış ve bu kararların bütün vilayetlere İçişleri Bakanlığınca tebliğ edilmesi için havale edilmiştir. 05/03/1924.”
TARİHÇİLERİN BAKIŞI
Başkan Ali Erbaş’ın bu kararnameyle ilgili yorumu şöyle: “Hutbelerde isim anılmasını merhumun kendisi istememiş. Daha sonraki süreçte de hiç hutbelerde yazılmamış. Gazi hazretleri, hutbenin namazın bir parçası olduğunu bildiğinden dolayı böyle bir karar aldırmış olabilir. Cumhuriyet tarihi boyunca bu karara hep uyulmuş. Biz her...