Bülent Arınç’ın açıklamalarından sonra, Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’na savcıların polisle birlikte baskını yeniden gündeme geldi. Kesin olan şu: Bülent Arınç’a suikast tamamen hikaye. Yani, ne böyle bir plan, ne de böyle bir girişim vardı. Ancak, Arınç, hep suikast yapılacakmış havasını verdi. Fetullah Gülen hakkında “Beraat kararı” veren heyette bulunan Hakim Kadir Kayan’ın, kozmik odaya girmek istemesine en çok karşı çıkan ve bunun hukuki gerekçelerini de ortaya koyan isim Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ydu.
Sabih Kanadoğlu, bugün bile, “Kozmik odaya hukuksuz olarak girilmesinin yolunu açan İlker Başbuğ’u asla affetmiyorum” diyor. Olayın sıcak olduğu günlerde de Kanadoğlu, şu uyarıyı yapmıştı: “CMK’ nın 47, 122 ve 125. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, devlet sırlarının saklandığı bir mahalde arama kararı, ancak kovuşturma aşamasında mahkemece alınabilir. Bilgi ve belgeler sadece ‘açılmış bir davaya bakmakta olan’ mahkeme hakimi veya kurul tarafından incelenebilir. Şimdi yapılan adli bir işlem ama yasal değil.”
BİR KUMPAS DAHA
Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla 19 Aralık 2009’da başlayan soruşturma tam 1902 gün sürdü. Soruşturmayı Özel Yetkili C. Savcısı Mustafa Bilgili sürdürdü. “Bitirilmeyen soruşturma” devam ederken, yaklaşık 4.5 yıl şüphelilerin telefonları da dinlendi.
Özel yetkili mahkemeler-savcılıklar 6 Mart 2014’te kaldırıldı. Kaldırılmasından sonra soruşturma görevi Mustafa Bilgili’den alındı, mart ayında soruşturmayı bu kez C. Savcısı Sadık Bayındır yürütmeye başladı. Bayındır, yıllarca yapılmayanları yaptı ve soruşturmanın sonuna geldiği dönemde Yargıtay üyeliğine seçildi. “Kozmik Oda” soruşturmasını sonuçlandırmak da C. Savcısı Tekin Küçük döneminde gerçekleşti. 19 Aralık 2009’da başlayan soruşturma 11 Mart 2015 tarihinde “Kovuşturmaya Yer Olmadığı” yani her şeyin “kumpas” olduğuna ilişkin kararla sonuçlandırılmış oldu.
Soruşturmayı 21 Mart 2014’e kadar yürüten C. Savcısı Mustafa Bilgili, arama ve gözaltı kararlarında imzası bulunan 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Dündar Örsdemir (halen firarda), eski Özgürlük Hakimleri Halil İbrahim Kütük (cezaevinde), Nihal Uslu (cezaevinde), Abdullah Bahçeci ise (tutuksuz) yargılanıyor.